Dům ošetřovatelek v prostějovské nemocnici se stal památkou

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
26.07.2016 13:30
Prostějov

Eduard Žáček


Prostějov - Obytný dům řádových ošetřovatelek a ženského personálu v areálu prostějovské nemocnice se stal kulturní památkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury. Funkcionalistický objekt je nyní prázdný. Podnět na prohlášení za kulturní památku podala soukromá osoba, památkáři tento návrh kvůli nesporným památkovým hodnotám podpořili. ČTK to dnes řekl mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Vlastimil Staněk. Za poslední dobu jde v Olomouckém kraji o třetí objekt, který se na tento seznam dostal.


Autorem stavby je Eduard Žáček, jeden z prvních absolventů české školy architektury v Brně. Dům byl postaven v roce 1933 pro řádové sestry ošetřovatelky, které pracovaly v blízké nemocnici. "Jedná se o hodnotnou funkcionalistickou trojpodlažní stavbu, složenou ze dvou k sobě kolmých křídel, naznačujících odlišné funkce, tedy funkci společenskou a privátní," uvedl Staněk.

Soukromá část stavby sloužila ve všech třech patrech jako ubytování sester v pětilůžkových pokojích se společným sociálním zařízením na podlaží, sestávajícím se z šaten a koupelen. "Druhé křídlo s výrazným vstupem i velkými okny zahrnovalo kuchyni, jídelnu i dvoupodlažní kapli, zřetelně rozpoznatelnou díky arkýři s dekorem kříže, který poukazuje na náboženský ráz stavby již z externího pohledu. V interiéru se i po pozdějších úpravách zachovala řada umělecko-řemeslných prvků," řekl Staněk. Kromě samotného objektu byla do památkové ochrany zahrnuta také sjezdová rampa a hlavní i vedlejší schodiště.


Architekt Žáček navrhoval především školy, úřední budovy, průmyslové stavby, sokolovny, nájemní domy a vily. Významně se podílel na formování prostějovské architektonické scény a vytvořil zde řadu pamětihodných staveb, doplnil Staněk.

Na seznam nemovitých kulturních památek se na návrh památkářů nedávno dostal také Mariánský sloup v Úsově na Šumpersku, který je podle odborníků dokladem lidové barokní tvorby začátku 18. století, a také památník věnovaný obětem první světové války v Bílém Potoku na Jesenicku. V Olomouckém kraji se nachází podle Vlastimila Staňka přes 2200 nemovitých kulturních památek. Každoročně se na seznam nemovitých kulturních památek podaří dostat tři až 15 památek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články