Karlovo náměstí by podle průzkumu mělo být přívětivější pro pěší

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
25.07.2016 08:20
Praha

Praha - Pražané si přejí, aby bylo Karlovo náměstí v budoucnu lépe prostupné pro pěší, aby vzniklo víc přechodů a ubylo projíždějících i parkujících aut. Na náměstí by se mělo konat víc společenských a kulturních akcí. Uvítali by kavárnu v parku a větší dětské hřiště. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil Institut plánování a rozvoje (IPR). Rekonstrukci největšího českého náměstí chystá město řadu let. Institut dostal za úkol připravit koncepční studii.

Mezi uživateli náměstí převažuje nespokojenost se současným stavem Karlova náměstí. Nespokojeno je přes 60 procent lidí. Podle třetiny dotázaných je Karlovo náměstí zanedbaným parkem se spoustou nebezpečných zákoutí. Čtvrtina ho vnímá jako rušnou dopravní tepnu.

Částečné úpravy náměstí se uskutečnily v předchozích letech. Šlo o rekonstrukci tramvajové tratě a přilehlých chodníků, která skončila vloni. Navázala na ní oprava křižovatek a přechodů. V budoucnu by měly přijít na řadu především parkové úpravy. Podle studie IPR zmizí blátivé vyšlapané pěšinky, které nahradí lépe koncipovaná síť chodníků, přibude místo pro posezení a třeba pro pořádání pikniků nebo farmářských trhů.

Naposledy se park upravoval v roce 1998, a to u Novoměstské radnice. Proti rozsáhlému kácení stromů tehdy protestovali ekologové i obyvatelé Prahy 2. V roce 2008 uspořádala radnice architektonickou soutěž, v níž vybralo vítězný návrh, proti kterému se ale postavili památkáři. O dva roky později podepsali zástupci radnice a magistrátu memorandum, v němž se zavázali ke společnému postupu ohledně obnovy náměstí. Revitalizace je podle IPR plánována na rok 2018.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, měří na délku 510 metrů a na šířku 130 metrů. Celková plocha je přes 80.550 metrů čtverečních. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
IPR a monopol
Vladimir Sitta
25.07.16 03:49
add IPR a monopol
Pavel
25.07.16 04:10
IPR a příprava zadání
Tomáš Vích
25.07.16 05:08
IPR a město
30.07.16 08:58
zobrazit všechny komentáře

Související články