Program na Malostranském náměstí bude do října koordinovat IPR

Vložil
ČTK
21.06.2016 17:20
Praha

Praha - Program na Malostranském náměstí bude od července do konce října koordinovat ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR). Poté bude projekt vyhodnocen a IPR zaměstná koordinátora programu. Vyplývá to z dnešního usnesení rady hlavního města. Praha ke konci června vypověděla smlouvu provozovateli parkoviště na náměstí, následující den tam chce chce uspořádat piknik.


"Je to pilotní projekt, který chceme vyhodnotit na konci října. Do programu, který bude nízkonákladový, chceme zapojit všechny skupiny. Máme ambici tam udělat již 1. července nějakou akci a pak si to vezme do pucu Technická správa komunikací,"
uvedla na tiskové konferenci po jednání rady náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Vznikne také webový portál, přes který se budou moci zájemci hlásit se záměry pořádat na náměstí nějaký program. Podle pravidel, která jsou součástí dnes přijatého usnesení, má jít o akce jednorázové, šetrné k veřejnému prostoru a s přínosem pro rozvoj lokality. Nepovolí se akce reklamní, soukromé nebo pro velký počet lidí. Jako příklady jsou uvedeny komorní koncerty vážné hudby, swingové tančírny nebo nabídka lokálních produktů.

"IPR zaměstná jednoho koordinátora, který bude mít na práci každodenní kontakt s účastníky a s nimi pořádat program. Na programu se tedy bude moci podílet kdokoliv,"
dodala Kolínská. Koordinátor bude kontrolovat provoz mobilní kavárny nebo úklid.

Podle představ primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je třeba nejprve náměstí po zrušeném parkovišti uklidit, potom budou instalovány přenosné židle a stoly, slunečníky a několik stromů v květináčích. Doplní jeden platan, který na náměstí roste.

Odborná porota vloni v září 2014 v mezinárodní architektonické soutěži vybrala návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Nyní magistrátní odbor technické vybavenosti dopracovává studii regenerace, kterou musí následně projednat a schválit pražští radní.

Proti zrušení parkoviště, které leží nedaleko Poslanecké sněmovny, se před časem postavili někteří poslanci, mezi nimi byl například Roman Váňa z ČSSD, zapochyboval také František Laudát (TOP 09).
0 komentářů
přidat komentář

Související články