Na Malostranském náměstí budou po zrušení parkoviště židle a slunečníky

Vložil
ČTK
20.06.2016 17:25
Praha

Praha - Na Malostranském náměstí budou po zrušení parkoviště židle a slunečníky, možná pojízdná kavárna. Městská rada vybere koordinátora programu. Novinářům to dnes řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Praha po dlouhé diskusi k 1. červenci ruší parkoviště, které zabíralo většinu plochy náměstí. Město chce uspořádat na oslavu piknik, dodala primátorčina náměstkyně Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Řekly to po dnešním jednání spolků a samosprávy o budoucnosti náměstí.

Podle představ primátorky je třeba nejprve náměstí po zrušeném parkovišti uklidit, potom budou instalovány přenosné židle a stoly, slunečníky a několik stromů v květináčích. Doplní jeden platan, který na náměstí roste.

Spolky obyvatel volají především po zklidnění prostoru. Podle primátorčina náměstka Petra Dolínka (ČSSD) se to do značné míry po otevření tunelu Blanka podařilo. Podle Krnáčové je tak třeba náměstí především zkultivovat. Mohlo by sloužit i studentům matematicko-fyzikální fakulty, která na náměstí sídlí.

Pro divadelní či hudební vystoupení podle Krnáčové místo příliš vhodné není. "Není tady moc prostor pro hlasitou produkci, protože tady každých pár minut projíždí tramvaj," dodala.

Téma malostranského náměstí bude v úterý také na programu jednání rady. Má začít hledat jeho koordinátora. "Malostranská beseda chce být koordinátorem. Já si myslím, že by to neměl být jeden spolek, ale nezávislý člověk, který by koordinoval všechny spolky," řekla Krnáčová.

Odborná porota vloni v září 2014 v mezinárodní architektonické soutěži vybrala návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Nyní magistrátní odbor technické vybavenosti dopracovává studii regenerace, kterou musí následně projednat a schválit pražští radní.

Proti zrušení parkoviště, které leží nedaleko Poslanecké sněmovny, se před časem postavili někteří poslanci, mezi nimi byl například Roman Váňa z ČSSD, zapochyboval také František Laudát (TOP 09).

Kromě Malostranského náměstí chce Praha vypovědět smlouvy dalším nájemcům placených parkovišť. Celkem jde o více než 90 míst. Důvodem jsou nízké ceny nájmů. Podle Dolínka se uvažuje například o Senovážném náměstí nebo parkovišti na Alšově nábřeží.
0 komentářů
přidat komentář

Související články