Vsetínský soud vrátil kauzu Libušín k došetření státnímu zástupci

Vložil
ČTK
10.06.2016 16:55
Vsetín

Vsetín - Okresní soud ve Vsetíně vrátil kauzu předloňského požáru chaty Libušín na Pustevnách k došetření státnímu zástupci, jenž ale proti rozhodnutí podá stížnost ke krajskému soudu. Obžalobě z obecného ohrožení čelí padesátiletý muž z Karvinska, který je podezřelý, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Národní kulturní památka sloužící jako restaurace shořela v březnu 2014, obnova bude stát asi 80 milionů Kč.


Vsetínský soud rozhodl podle webu www.justice.cz v neveřejném zasedání na konci května, v těchto dnech doručuje rozhodnutí procesním stranám. "Obsah rozhodnutí ještě neznám. Podám však proti němu stížnost ke Krajskému soudu v Ostravě, pobočce v Olomouci," řekl ČTK státní zástupce Jiří Sachr. Podle něj je dokazování ve věci dostatečné. "Okresní soud je jiného názoru, tak ať nám to někdo rozsekne," doplnil státní zástupce.

Obviněnému hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení. Chata Libušín shořela v noci z 2. na 3. března 2014. Kriminalisté zjistili, že požár nebyl založen úmyslně a že ho nezpůsobila závada na elektroinstalaci. Místem požáru vyšetřovatelé určili těleso komína. Na jeho opravě se podílel obviněný, který byl podle policie za provedení těchto prací zodpovědný.

Škodu vzniklou při požáru znalci nejprve odhadli na více než 50 milionů korun. Podle smlouvy, kterou uzavřelo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, jež památku spravuje, s dodavatelskou firmou Archatt, bude obnova památky stát bezmála 80 milionů korun.

Původní chata byla postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Interiér Libušína zdobily fresky s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. Unikátní byly tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny. K vybavení patřilo sto vyřezávaných židlí.

Obnovená chata Libušín by měla znovu stát do tří let. Letos by měli dělníci zbytky Libušína rozebrat a na podzim začne těžba vytipovaného dřeva. Stavba nového objektu má začít na jaře příštího roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články