V Brně už mají maketu nového fotbalového stadionu za Lužánkami

Vložil
ČTK
06.05.2016 19:40
Brno

Brno - Podobu nového fotbalového stadionu v Brně přiblížila maketa, která byla dnes odpoledne slavnostně odhalena v prostoru bývalých sportovišť za Lužánkami. Nová aréna vyroste v místě současného zchátralého stadionu a měla by být hotova do konce roku 2020. Náklady na výstavbu jsou odhadovány zhruba na 1,5 miliardy korun. Stadion by měl mít kapacitu 23.500 diváků s možností rozšíření na 33.000 míst.

"Výstavba nového fotbalového stadionu je jedním ze strategických projektů města Brna. Do konce roku 2017 bychom měli mít zajištěno financování. V dalším roce počítáme se zahájením výstavby. V současné fázi je hlavním problémem vyjednávání všech povolení k výstavbě," uvedl při slavnostním odhalením makety o rozměrech 120x120 cm brněnský primátor Petr Vokřál.

Součástí areálu budou i čtyři tréninková hřiště. V těsném sousedství chystá Kometa Brno výstavbu hokejové haly. "Nemělo by jít o dostihy, který areál vyroste dříve. Předpokládám, že fotbalový stadion i hokejová hala budou dokončeny přibližně ve stejné době," řekl Vokřál.

"Ještě nikdy v minulosti nebyla stavba nového fotbalového stadionu v takovém stadiu rozpracování," poznamenal předseda fotbalové Zbrojovky Václav Bartoněk.

Na financování nového fotbalového stadionu se má podílet 600 až 700 miliony korun město, 500 miliony Fotbalová asociace ČR a vláda a 300 až 400 milionů na infrastrukturu a parkoviště by měla uhradit Evropská unie.

Hlavní podnět k výstavbě nového stadionu dala loňská rozlučka útočníka Petra Švancary s kariérou, před níž iniciativní fanoušci upravili ruiny zchátralého stadionu do provozuschopného stavu. Do hlediště přišlo 35.000 diváků. "Musím vyzvednout práci brigádníků. Vodíme do těchto míst často zahraniční delegace. Nechtějí věřit tomu, co dokázalo lidské nadšení," uvedl Vokřál.

2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
brnenske verejne zakazky
nastvany
09.05.16 07:08
SOUTĚŽ
MUFNA
10.05.16 01:34
zobrazit všechny komentáře

Související články