Přestavbu bývalé budovy VÚTS zaplatí Liberecký kraj ze svého

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
05.05.2016 14:45
Liberec

Liberec - Přestavbu bývalé administrativní budovy VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) v sousedství krajského sídla na Evropský dům musí Liberecký kraj zaplatit ze svého. Rekonstrukce za 93 milionů korun má objektu z 20. let minulého století vrátit jeho výjimečnost. Původně se předpokládalo, že na zateplení a výměnu oken bude možné získat dotace z Operačního programu Životní prostředí, výpočty ale ukázaly, že je kraj nezíská. Při zahájení stavby to dnes novinářům řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

"Objekt má v současné době nějaké energetické nároky a my počítáme s moderními technologiemi, jako je rekuperace tepla či klimatizace, které energetickou náročnost zvýší. Nesplňujeme proto podmínky pro poskytnutí dotace," řekl Pieter. Kraj tak zaplatí rekonstrukci ze svého, v rozpočtu na to má připraveno 95 milionů korun, zadlužovat se nemusí. Za budovu včetně sousedního objektu dílen a rozsáhlé pozemky zaplatil před dvěma lety kraj téměř 125 milionů korun. Nyní připravuje i projekt revitalizace budovy dílen a celého okolí.

Bývalá administrativní budova VÚTS je funkcionalistická stavba s prvky art deco a expresionismu. Postavena byla v letech 1928 až 1929 podle projektu architekta Oskara Baudische pro židovského obchodníka Otto Strasse, který tam provozoval garáže. V roce 1951 a v letech 1969 až 1975 prošla budova přestavbami a dostavbami, které změnily její podobu uvnitř i zvnějšku. "Podobně jako při výstavbě hospice se i tady snažíme zrevitalizovat starý objekt a dát mu nové využití. Je to určitě lepší, než stavět na zelené louce, i když by to bylo levnější," řekl Pieter.

Dodavatelem stavby bude liberecká stavební společnost Syner, která zvítězila ve veřejné soutěži. Na stavbu má pouhých 50 týdnů, práce by měly skončit příští rok v březnu. "Objekt bude kompletně vybourán, zůstane nosný skelet a zachován zůstane i původní obvodový tvar. Vrátíme se k původnímu tvaru a členění oken, provede se zateplení a vevnitř se vytvoří nová dispozice," popsal rozsah prací stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek. Objekt bude bezbariérový. Do zimy musí podle něj dostat novou fasádu i okna, přes zimu budou stavbaři pracovat na interiérech.

Po dokončení rekonstrukce bude v budově Evropský dům, kde žadatelé najdou poskytovatele evropských dotací na jednom místě. Klíčová je podle Pietera pobočka Centra pro regionální rozvoj ČR (CRR), která má sloužit jako kontaktní pracoviště Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Zatím sídlí v pronajatých prostorách ve Voroněžské ulici za katastrálním úřadem. V budově bude ale také dispečink a kontaktní centrum koordinátora veřejné dopravy Korid LK, svá sídla tam chtějí přesunout Svaz měst a obcí Libereckého kraje nebo Euroregion Nisa.

0 komentářů
přidat komentář

Související články