Olomouc letos zahájí opravu mauzolea jugoslávských vojínů

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
21.04.2016 09:40
Olomouc



Olomouc - Olomoucká radnice letos po dlouhých letech diskusí a příprav zahájí rekonstrukci zchátralého mauzolea jugoslávských vojínů v Bezručových sadech, k jehož vlastnictví se léta nikdo nehlásil. První etapa opravy bude spolu s přípravnými pracemi stát zhruba 7,4 milionu korun a skončí příští rok, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Město na první část opravy jihoslovanského mauzolea v těsném sousedství historického centra Olomouce získalo podle Šnevajse čtyřmilionovou dotaci od ministerstva obrany. Radnice do rekonstrukce investuje 2,9 milionu korun a bezmála půl milionu korun vloží do přípravy akce.

Jako první bude odstraněna vlhkost z obvodového zdiva krypty, opraveny budou zídky, které lemují terasu a venkovní schodiště mauzolea. Radnice už na tuto část rekonstrukce vypsala výběrové řízení. "Předpokládám, že oprava bude zahájena v druhé polovině roku," uvedl Šnevajs.

V zchátralém mauzoleu jsou uloženy ostatky téměř 1200 jihoslovanských vojáků, kteří padli na území Moravy a Slezska za 1. světové války. Radnice se může do opravy zanedbané památky pustit díky tomu, že po dvouletém soudním jednání s nástupnickými státy bývalé Jugoslávie se jejím vlastníkem stalo město. Původní vlastník mauzolea, kterým bylo Království Jugoslávie, formálně zanikl v dubnu 1945.

"Oprava jihoslovanského mauzolea je největší, i když zdaleka ne jedinou opravou pietních míst na území města Olomouce. Myslím si, že dobrá péče o místa posledního odpočinku zemřelých, ať už jsou to naši příbuzní či přímí předkové nebo třeba padlí vojáci jiných národností, je přirozenou povinnosti kulturního člověka," podotkl Šnevajs.

Rekonstrukce mauzolea má podle odhadu stát celkem 20 milionů Kč. Radnice ji chce financovat s pomocí dotace od ministerstva obrany i Olomouckého kraje. Druhá etapa bude zaměřena na opravu nadzemní části mauzolea, střechy a vnějšího pláště. V budoucnu by měla být opravena také krypta.

Mauzoleum jugoslávských vojínů je stavba ve stylu monumentálního neoklasicismu z roku 1926 navržená architektem Hubertem Austem. Mauzoleum bylo postaveno nákladem Československo-jihoslovanské ligy pro uložení ostatků 1188 jugoslávských vojáků, kteří zemřeli v olomouckých vojenských nemocnicích za první světové války. Později byly do mauzolea svezeny ostatky vojáků i z jiných částí země. Od roku 1958 je mauzoleum evidováno jako nemovitá kulturní památka. Na jeho současném stavu se v minulosti podepsali vandalové i přírodní vlivy.

Olomoucká radnice v roce 2009 s pomocí dotací ministerstva obrany na hřbitově v Olomouci-Neředíně opravila hroby vojáků padlých za druhé světové války. S přispěním dotací byl rekonstruován také vojenský hřbitov v Olomouci-Černovíře, na kterém leží ostatky obětí první světové války.

0 komentářů
přidat komentář

Související články