Hejtmanství plánuje prodej funkcionalistického domu v Prostějově

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
17.04.2016 22:15
Prostějov

Eduard Žáček


Prostějov - Olomoucký kraj plánuje, že prodá nevyužívaný funkcionalistický dům řádových sester s kaplí v Prostějově, který se ministerstvo kultury rozhodlo prohlásit za kulturní památku. Podle některých odborníků by neuvážený prodej funkcionalistického domu mohl vyústit v jeho demolici či necitlivé stavební úpravy. Hejtmanství tvrdí, že chystaný prodej nemovitosti je zatím v počáteční fázi a bude ho muset schválit krajská rada a zastupitelstvo.

Funkcionalistická budova, kterou navrhl architekt Eduard Žáček, byla v Prostějově postavena v roce 1933. Bývalý domov ošetřovatelek fungoval do roku 2005 jako biomedicínské laboratoře v tehdejším nemocničním areálu. V následujících letech budova zela prázdnotou, protože krajský úřad pro ni nenašel využití. "Přestože se v minulosti uvažovalo, že by mohl být objekt po opravě využíván pro sociální služby, Olomoucký kraj se nakonec rozhodl investovat finanční prostředky do již stávajících sociálních zařízení v Prostějově," řekla ČTK mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

V roce 2014 proto krajský úřad zahájil přípravu prodeje této nemovitosti a dosud obdržel jednu nabídku. "Otevíraní obálky se uskuteční na jednání komise pro majetkoprávní záležitosti 9. května," uvedla Navrátilová, podle níž komise poté vyhodnotí podklady a doporučí radě další postup. "Pokud by členové rady navrhli odprodej, musí tuto variantu schválit krajské zastupitelstvo," dodala.

Loni na podzim několik odborníků a obyvatel Prostějova podalo návrh na zápis funkcionalistického domu mezi kulturní památky. "V důsledku této žádosti však došlo k rychlé reakci ze strany Olomouckého kraje, který jako vlastník nabídl dům řádových sester k prodeji," uvedli ve společném prohlášení architekti Jiří Zakopal a Vojtěch Jeřábek, ke kterým se přidal obyvatel Prostějova Ivan Čech.

Autoři zprávy upozornili, že hejtmanství o chystaném zápisu na seznam kulturních památek neinformovalo potenciální kupce, což by mohlo být pro nového vlastníka břemeno. "Jedná se o další historický objekt, kterému v Prostějově hrozí v horším případě demolice, v tom lepším nešetrný zásah do originality své podoby, která se více než 80 let zachovala téměř v netknutém stavu," stojí v prohlášení.

Ministerstvo kultury podle Navrátilové informovalo hejtmanství o zahájení správního řízení o prohlášení domu kulturní památkou na konci března. "Až do ukončení tohoto řízení je Olomoucký kraj mimo jiné povinen oznámit ministerstvu kultury každou případnou změnu vlastníka této nemovitosti," uvedla Navrátilová. Dodala, že zájemce o budovu bude krajský úřad informovat o "technickém i právním stavu".

Kulturní památku může vlastnit fyzická či právnická osoba. Pokud bude funkcionalistický dům v Prostějově zapsán na seznam kulturních památek, bude mít vlastník možnost žádat o dotace stát i kraj, který každoročně obnovu kulturních památek finančně podporuje.

0 komentářů
přidat komentář

Související články