Pivovar v Semíně, kde se narodil Gočár, je na prodej

Vložil
ČTK
17.04.2016 20:20
Pardubice

Josef Gočár

Pardubice - Zchátralý barokní zámek s pivovarem v Semíně na Pardubicku, v kterém se narodil architekt Josef Gočár, je za tři miliony korun na prodej. Majitel nemá prostředky na opravu stavby. ČTK to řekl starosta Jaroslav Trubač. Gočárovy stavby patří k vrcholům české moderní architektury.

"Jeden čas jsem navrhoval zastupitelům, že bychom pivovar koupili, a snažili se jej zachránit. Ale pro nás jako malou obec, která má rozpočet 6,5 milionu korun, to je demagogie, to by nešlo," řekl starosta.

Památku vlastní syn osmdesátiletého Jana Kubíčka. Před časem se společně rozhodli, že objekty zkusí prodat. Odhadní cena činila šest milionu korun, nabízejí je za polovic. "Nemám už sílu to zvelebovat. Nejmladší syn nemá čas," řekl ČTK Kubíček.

Kubíček koupil pivovar zhruba před 25 lety s dalšími společníky. Po letech se nedohodli na dalších opravách, a zatím posledním majitelem se stal Kubíčkův syn.

"Nejraději bych tam viděl Gočárovo muzeum a malý pivovar, ale ta návratnost investice je dlouhá," řekl Kubíček. Opravy mohou vyjít na desítky milionů korun, což je bez dotací obtížné, dodal.

Barokní zámek v Semíně byl postaven v 16. století. Na konci 17. století k němu přibyl pivovar, v kterém se vařilo pivo více než 200 let. Jedním ze sládků byl otec Josefa Gočára. Pivovar stále skrývá původní technologie. Posledním majitelem byl Jindřich Dvořák, který neprosperující pivovar v roce 1926 zavřel. Poté objekty, které postupně chátraly, využíval jako sklady pardubický a chrudimský pivovar, byly v něm i byty.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) lituje, že pivovar chátrá, ale není podle něj v silách hejtmanství, aby vykupoval všechny ohrožené památky na území kraje. "Já bych nerad, aby veřejný sektor byl vnímaný, že ve chvíli, kdy není kupec, všechno koupí," řekl hejtman.

0 komentářů
přidat komentář

Související články