Opavský magistrát chce postavit nový bazén za 300 milionů

Vložil
ČTK
14.04.2016 15:10
Opava

Opava - Opavský magistrát chce vybudovat nový krytý bazén. Objekt za přibližně 300 milionů korun by se měl začít stavět v roce 2018. Už letos se ale začne připravovat projektová dokumentace. Stávající bazén dosluhuje, blíží se havarijnímu stavu a město nevylučuje, že bude za několik let zdemolován. ČTK to dnes řekl primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD).

Nový bazén by měl vyrůst v Městských sadech, v těsném sousedství letního koupaliště. Podle plánu by oba areály měly být v letních měsících propojené, aby návštěvníci krytého bazénu mohli například využívat tobogány na koupališti.

Současný bazén stojí téměř ve středu města a některým obyvatelům se jeho přemístění do okrajové části nelíbí. Obávají se zhoršené dostupnosti. Jiní naopak vítají, že se z frekventované komunikace přesune do klidnější lokality Opavy.

O novém bazénu se ve městě mluví delší dobu. Před pěti lety vznikla první studie, podle které měl být bazén na dvě patra a k němu tobogány. Nyní si radní nechali studii přepracovat, aby snížili náklady. Mimo jiné zrušili plánované tobogány. Podle současných plánů města by měl být objekt jednopatrový, s jedním plaveckým bazénem o délce 25 metrů a s osmi drahami. Stejně velký by měl být i rekreační bazén s vodními prvky, jako jsou trysky, divoká řeka a podobně. Součástí objektu by měly být i sauny, masážní sprchy či bufet.

"Předpokládáme, že projekt bude hotový do konce září. Do konce roku bychom rádi získali územní rozhodnutí. V roce 2017 budeme, pokud vše dobře půjde, žádat o stavební povolení a v první polovině roku 2018 by se mohlo začít stavět," řekl Křupala. Délku prací odhaduje na 18 měsíců. Pro veřejnost by se nový bazén tak mohl otevřít na konci roku 2019.

Po celou tuto dobu bude dál v provozu stávající městský bazén. Co bude s ním poté, se podle primátora zatím neví. "Samotné bazénové vaně končí životnost za čtyři roky. Její oprava by stála 20 milionů korun," řekl primátor. Dva podobné areály ale město nebude chtít. V úvahu proto přichází demolice starého bazénu a využití lukrativního pozemku v centru města jiným způsobem.

Představitelé magistrátu zvažovali ale i možnost rekonstrukce stávajícího bazénu a jeho rozšíření o rekreační část. Projekt by vyšel na 140 milionů korun. "Přestavba by byla nákladná, proto jsme začali mluvit o úplně nové stavbě," dodal primátorův náměstek Dalibor Halátek (Změna pro Opavu).

Město bude chtít získat na stavbu dotace. Vhodné evropské fondy nyní ale nejsou, proto se obrátí na ministerstva.

0 komentářů
přidat komentář

Související články