Kladenské divadlo je ode dneška po pěti letech znovu otevřené

Zdroj
Sandra Bejšáková
Vložil
ČTK
06.04.2016 22:00
Kladno

Kladno - Kladenské divadlo je po pěti letech znovu oficiálně otevřené. Opravu provázely komplikace s tendrem i stavební firmou. Rekonstrukce stála zhruba 160 milionů korun, z nich většinu pokryla evropská dotace. Dalších zhruba 15 milionů stálo vybavení. První premiéru, komedii Tlusté prase od amerického dramatika Neila LaButeho, divadlo uvede 16. dubna. Rekonstrukci navrhoval architekt David Vávra.

"Všechny kompromisy byly k lepšímu, což se málokdy stává," řekl na dnešním slavnostním ukončením projektu Vávra. Jedním z cílů rekonstrukce byl podle něj pohodlnější sál, byl zvýšen sklon hlediště, aby diváci lépe viděli. Přibyly další scény, a to malá u zkušebny, další v nové kavárně a třetí zvenčí budovy. Kavárna bude přístupná veřejnosti i přes den a bude v ní umístěna obrazovka, která bude nepřetržitě snímat jeviště.

Velkou proměnou prošlo i zázemí divadla včetně strojovny, kotelny, výtahů a novinkou jsou prádelna a žehlírna. "Je tady spousta výkrytů, které předtím divadlo nemělo, takže to umožňuje v rámci inscenací větší flexibilitu," doplnila ředitelka kladenského divadla Blanka Bendlová.

Budova Městského divadla v Kladně byla otevřena 11. května 1912, dokončena byla ale až v roce 1915. Jejími autory jsou architekt Jaroslav Rössler a stavitel Emil Hrabě. Není památkově chráněná, opravu ale architekt a herec Vávra konzultoval s památkáři. Na stropě budovy je naznačená hvězdná obloha včetně souhvězdí a průhledy z hlediště jsou ze spékaného skla a zobrazují pro Kladno typické stavby, například radnici, kostel nebo vápenné pece. "Pro mě to byla velká výzva, ze které má člověk současně lehce obavy," dodal architekt.

Vávra se podílel také například na rekonstrukci pražského Švandova divadla, na Kladensku to byla i stavba Letohrádku Vendula v Horním Bezděkově, který slouží lidem se speciálními potřebami.

Podle kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) město prostřednictvím právníků vymáhá po firmě, která opravu nedokončila, miliony korun kvůli škodám a nedodělkům, jež v budově zbyly. "Jak to dopadne, nevíme," uvedl primátor. Kvůli tomu, že město muselo vybrat jinou firmu, jen těsno splnilo termín, který byl podmínkou proplacení dotace.

Soubor kladenského divadla by se v příští sezoně měl rozšířit až na 20 členů. Divadlo uvede osm premiér, novou sezonu zahájí 10. září premiéra inscenace Donaha! Bude v ní hrát celý soubor i několik hostů a bude podle primátora adaptována na kladenské prostředí, kdy příběh začne uzavřením ocelárny Poldi.

0 komentářů
přidat komentář

Související články