Kolín za 80 milionů opraví Chrám sv. Bartoloměje

Vložil
ČTK
31.03.2016 12:10
Kolín

Kolín - Kolín chce opravit Chrám sv. Bartoloměje včetně přilehlého areálu. Práce za přibližně 80 milionů korun zaplatí z větší části peníze z Integrovaného regionálního operačního programu, město se bude spolupodílet deseti procenty. Město nechá vyměnit během stavby i dlažbu, veřejné osvětlení, doplní mobiliář a důkladně zrekonstruuje budovy zvonice, kostnice a staré školy. Rok a půl trvající práce by měly začít na jaře roku 2017. Informoval o tom místostarosta Michael Kašpar.

Z podzimní soutěže vzešla vítězná architektonická firma, která má zkušenosti s národními památkami i památkami UNESCO, řekl Kašpar. Firma podle něj minulý týden dopracovala projekt, ke kterému nyní radnice přidává studii proveditelnosti. Právě to, že areál Chrámu sv. Bartoloměje je národní kulturní památkou, umožnilo žádat o evropské dotace.

"Zásadní pro nás je, že projekt byl vypracován pro celé okolí chrámu. Opraví se tak i zvonice, kde vznikne lapidárium a expozice chrámového pokladu, obnovy se dočká i kostnice a stará škola, kam umístíme repliku třídy z 18. století," upřesnil Kašpar. Sanaci čekají také vnitřní i vnější hradby a zelené parkány, kde město počítá s vytvořením bezbariérové relaxační zóny.

V létě letošního roku město podle místostarosty vyhodnotí výběrové řízení a samotné práce by měly začít na jaře 2017. Trvat budou přibližně rok a půl.

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně je významnou gotickou sakrální stavbou. Vybudován byl ve druhé polovině třináctého století ve formách rané gotiky. Z této stavební fáze se dochovalo trojlodí s dvojicí osmibokých západních věží. Ve čtrnáctém století byl pak Petrem Parléřem vybudován zcela nový, vysoký, "katedrální" chór s věncem kaplí. Na začátku 16. století byla přistavěna zvonice. Kostel je na seznamu národních kulturních památek.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
"soutěž"
Vojtěch Ertl
04.04.16 02:36
zobrazit všechny komentáře

Související články