Jihočeská filharmonie z modulů?

Vložil
Tisková zpráva
30.03.2016 23:20
KOMA MODULAR s.r.o.

Vizovická společnost KOMA Modular, která na sebe upozornila mimo jiné výstavbou ceněného českého pavilonu EXPO 2015 v Milánu, pořádá s podporou Jihočeské filharmonie mezinárodní ideovou architektonickou soutěž na projekt kulturního multifunkčního centra do Českých Budějovic.

Jihočeská filharmonie dlouhodobě trpí tím, že nemá koncertní stánek, který by odpovídal akustickým a společenským podmínkám Jihočeské filharmonie. A to i přesto, že již v roce 2008 vznikl projekt Rejnok od světoznámého architekta Jana Kaplického. Ten však kvůli vysoké ceně 2 miliard korun a nákladnému případnému provozu do dnešních dnů nevznikl. Alternativou by tak mohla být nesrovnatelně levnější modulární víceúčelová stavba. Na to, zda je to myšlenka utopická, či naopak reálná a atraktivní, by mohly odpovědět návrhy mladých architektů z celé Evropy v rámci architektonické ideové soutěže ModulaArch, kterou na začátku března vypíše firma roku 2015, vizovická společnost KOMA Modular. 

Studentské architektonické soutěže vypisuje KOMA Modular pravidelně od roku 2007. Tématem je vždy různé využití systému modulární výstavby. Studenti vysokých stavebních škol a architektury se tak v minulosti zamýšleli nad modulární architekturou a jejím využitím v záplavových oblastech, potenciálem modulární výstavby pro potřeby navýšení kapacit mateřských škol, také hledali modulární řešení pro bydlení seniorů či vysokoškolských studentů. Aktuální osmý ročník studentské soutěže se od předcházejících ročníků liší především tím, že poprvé v historii je soutěž organizovaná jako mezinárodní.

Je možné postavit koncertní sál Jihočeské filharmonie z modulů?

Vizovická společnost KOMA Modular, mezi jejíž úspěchy patří mimo jiné prestižní ocenění za český pavilon EXPO 2015 v Milánu v podobě bronzové medaile za architekturu a stavební technologii, chce opět rozhýbat diskuzi o výstavbě koncertního sálu v Českých Budějovicích. "Projekt Rejnok je krásný a ojedinělý, nicméně je velice složité tento projekt i případný provoz budovy zafinancovat." vysvětluje marketingový ředitel KOMA Martin Hart, proč se jeho společnost rozhodla vypsat mezinárodní architektonickou soutěž právě na projekt kulturního centra v Českých Budějovicích. K tomu dodává: "Jedná se o ideovou soutěž, není to tak, že chceme tvrdit: v Českých Budějovicích musí stát víceúčelové centrum z modulů. Chceme hlavně ukázat možnosti modulární architektury, proto vypisujeme mezinárodní ideovou soutěž, kterou jako společnost komplexně dotujeme."

Cílem mezinárodní ideové soutěže ModulArch, která je dotována cenami v celkové hodnotě 135.000 Kč a jež bude probíhat v angličtině, je tedy ukázat možnosti modulární architektury jako takové. Hlavními výhodami modulární stavby by byly nesrovnatelně nižší náklady na výstavbu i provoz, velmi rychlá výstavba a případně snadná rozšiřitelnost, či přemístitelnost.

Je ovšem možné navrhnout skutečně kvalitní koncertní sál z modulů tak, aby splnil jak akustické nároky, tak nároky architektonicky reprezentativní budovy Jihočeské filharmonie? To by architektonická ideová soutěž ModulArch měla poodhalit. K účasti v soutěži budou vyzváni studenti architektury z České republiky, Rakouska, Holandska, Německa, Itálie, Francie či Polska nebo Slovenska. Soutěž je určená pro studenty architektury a stavitelství, absolventy architektury do 5 let od ukončení studia, přičemž architektonické týmy mohou být doplněné jinými odborníky, ale min 50% týmu musí tvořit studenti či absolventi.

Modulární stavební systém

Modulární stavební systém je již několik desetiletí velice oblíbený ve světě, v České republice je však zatím i přes výstavbu modulárního pavilonu EXPO jeho potenciál stále nedoceněn "Touto mezinárodní soutěží chceme ukázat jak radním Českých Budějovic, tak zejména obyvatelům města, široké, ale i odborné veřejnosti, co vše modulární výstavba dokáže. Proto jsme oslovili k účasti v porotě zahraniční architekty z Holandska či Itálie, ale také českého virtuóza Václava Hudečka," přibližuje Martin Hart.

Nechme se tedy překvapit, jaké projekty předloží mladí evropští architekti. Pak se možná debata na téma výstavby multifunkčního kulturního centra v Českých Budějovicích ještě více rozproudí.

Oficiální stránky soutěže (podrobnosti a registrace): www.modularch.cz
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dve miliardy a "prípadny provoz"
Mirko Baum
31.03.16 04:45
to M.B.
radek vopalecký
31.03.16 09:15
zobrazit všechny komentáře

Související články