Neznámý zloděj ukradl v Mohelnici historickou dlažbu

Vložil
ČTK
25.08.2006 19:40
Olomouc

Olomouc - Rekonstrukci kostela svatého Tomáše z Canterbury v  Mohelnici na Šumpersku zkomplikoval neznámý zloděj, který v noci na středu odvezl z centra města asi 40 historických pískovcových dlaždic. Památkáři budou muset vyřešit problém, jak původní materiál nahradit. Informuje o tom dnešní Šumperský a jesenický deník (Deník).

    Dlažba ležela na trávníku uprostřed náměstí a byla připravena k opětnému položení na chodník podél kostela. Část kamenných čtverců už byla položena a zloděj je vyndal.
    "Musel přijet s  nákladním autem, do osobního by to nenaložil. A musel to být někdo místní, dobře obeznámený se situací. Věděl, že v domech kolem vlastně nejsou žádné byty, takže ho nikdo neuvidí. K náměstí přiléhá muzeum, v dalších objektech jsou kanceláře, fara má okna na jinou stranu," řekl Josef Reichl z odboru rozvoje a investic mohelnické radnice.
    Zloděj způsobil městu škodu 25.000 korun. Horší než finanční ztráta je ale problém, čím starou dlažbu nahradit. "Nové dlaždice budou celkový dojem rušit, protože jim chybí patina, bude dlouho trvat, než dostanou stejnou barevnost jako původní materiál," zdůraznila mohelnická památkářka Jitka Srovnalová. Stáří ukradené dlažby odhaduje nejméně na 100 let.
    Úředníci radnice si dělají naději, že auto zloděje by mohla identifikovat některá z  bezpečnostních kamer, které hlídají sousední hlavní náměstí. Auto kolem nich muselo od kostela projet. Kamery byly v centru Mohelnice nainstalovány poté, co neznámí vandalové před několika lety poškodili morový sloup.
0 komentářů
přidat komentář

Související články