V Pavlově vrcholí práce na archeoparku o lovcích mamutů

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
21.03.2016 22:45
Radko Květ
Architektonická kancelář Radko Květ

Pavlov (Břeclavsko) - Mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem u Břeclavi vrcholí práce na archeoparku, který představí lovce mamutů. Nová expozice přijde zhruba na 105 milionů korun. Hotova bude do konce května. Termín otevření není ještě určený, řekl dnes ČTK ředitel mikulovského muzea Petr Kubín. Podle něj řemeslníci v pavilonu staví vitríny, které vědci brzy zaplní exponáty. Mnohé z nich byly léta uloženy v depozitářích muzea a Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

"Stavba je hotova a zkolaudována. Je zapuštěna do země tak, aby vytvářela na příchozí dojem, že vstupují do jeskyně, čímž se jakoby vrací v čase do doby, kdy tuto oblast obývali lovci mamutů," uvedl ředitel. Uprostřed objektu je odkryté archeologické naleziště s kostrami a artefakty.

Dolní Věstonice patří mezi světově známé oblasti, které proslavily vykopávky. Před 30.000 lety byla tato lokalita osídlena lovci mamutů tak hustě, že jí vědci přezdívají paleolitický New York. Nejvýznamnějším nálezem je Věstonická venuše, umístěná většinou v trezoru Moravského zemského muzea v Brně. V pavilonu bude vystavena alespoň její kopie.

Nová budova překrývá jedno ze sídlišť ze starší doby kamenné, které je zachováno v podobě, v jaké jej nalezli archeologové. Expozici budou tvořit i dioramata přibližující život lovců.

Tvůrci expozice předpokládají, že by archeopark mohlo ročně navštívit až 40.000 lidí. Tři čtvrtiny nákladů za stavbu parku uhradila EU, zbytek doplatil na dotacích stát.

Z nového areálu budou moci návštěvníci zamířit do nedalekých Dolních Věstonic, kde je původní archeologické muzeum. Jeho prostory jsou ale příliš těsné, nebylo možné budovu rozšířit, proto vznikne nová expozice. Nejstarší dějiny člověka přibližuje také stálá výstava Anthropos v Brně, která vznikla za první republiky na popud badatele Karla Absolona. Právě jeho vědecký tým objevil Věstonickou venuši.

0 komentářů
přidat komentář

Související články