Plzeňští radní: Popraskaný památník Díky, Ameriko! nahradí nový

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
10.03.2016 22:30
Plzeň

Plzeň - Vedení Plzně preferuje, aby se hlubokými prasklinami poškozený památník Díky, Ameriko! v Plzni zboural a postavil nový, zcela identický. Radní to dnes jednohlasně schválili. Podle předběžných odhadů by práce vyšly na zhruba osm milionů korun. ČTK to řekli plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) a starosta centrálního městského obvodu Radislav Neubauer (ČSSD). Pouhou opravu pomníku za statisíce korun rada města odmítla.

"Jsme si vědomi jeho historické hodnoty pro město a občany. Shodli jsme se na tom, že chceme oba pylony vyměnit. Nechceme je žádným způsobem opravovat, nechceme tam dělat nějaké doplňky, které by měly zvýšit bezpečnost a stabilitu," řekl primátor.
Obvod dostal tento týden předběžné výsledky měření více než dvanáctitunových žulových pylonů, které koncem února provedli restaurátoři a statici. Pravý pylon má viditelnou prasklinu, hůře je na tom druhý pylon blíž k Americké třídě, uvedl ve středu Plzeňský deník.
"Už dnes bylo první jednání a úřad dostal úkoly. Jdeme cestou, aby se postavily pylony nové. Tedy nový pomník, ale ve stejných parametrech, tedy žádné architektonické soutěže," řekl primátor. Obvod na stavbu nemá. Podle primátora ji zaplatí město po schválení zastupitelstvem. Radnice a obvod si ale ještě podle Neubauera nechají zpracovat kvalitní znalecký posudek. "Budeme chtít ještě přesný postup s náklady. Zadal jsem výběr firmy a už se na tom začalo dělat," uvedl Zrzavecký.
Památník už je kvůli bezpečnosti obehnán kovovými zábranami. Podle Zrzaveckého je bezpečnost kolem pomníku prioritní. Úřad nyní pracuje na zajištění památníku tak, aby se nemohl sesunout či dále poškodit, uvedl primátor. Základní kámen pomníku byl položen už v roce 1990. Žulové kvádry darovala městu soukromá firma.
Podle primátora i starosty se o prasklinách vědělo už dříve, ale nikdo nevyhodnotil, že je to takové riziko. "Nevíme, jestli to spadne za týden, nebo za deset let," uvedl primátor.
"Vzhledem k současnému zatížení Klatovské třídy (u níž pomník stojí) kamiony jsem se rozhodl, že necháme prověřit trasování těžkotonážních nákladů," řekl náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL). Podle něj mohou mít vliv na stav památníku i otřesy způsobené kamiony při zastavování na světelně řízené křižovatce U Práce. Už nyní se vede na technickém úřadu města diskuze o trasách kamionů po Plzni, dodal. Město se sice většiny nákladních aut zbavilo díky dálničnímu obchvatu, ale některé stále parkují u obchodního domu Tesco a pak jedou přes centrum.
U pomníku se koná každý rok hlavní vzpomínková akce Slavností svobody. O náhradním prostoru se rozhodne v pátek. Podle primátora by byl řešením přesun k loni odhalenému památníku generálu Pattonovi u Velkého divadla. Radnice už oznámila, že při letošních oslavách bude chybět i tradiční konvoj historických vozidel.
0 komentářů
přidat komentář

Související články