Crestyl Slezanku v Opavě nakonec neopraví, stavět bude vedle

Vložil
ČTK
09.03.2016 19:55
Opava

Opava - Developerská společnost Crestyl chátrající obchodní středisko Slezanka v centru Opavy neopraví. Stavět bude pouze na volných plochách v těsném sousedství. Firma přitom loni předložila projekt, který Slezanku s novým areálem propojil. Od tohoto záměru developer nakonec ustoupil. Tvrdí, že město nereaguje na jeho návrhy a už není možné dál realizaci projektu oddalovat. ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti Ondřej Micka.

"Do dnešního dne jsme neobdrželi konkrétní požadavky od města. Nikdo nereagoval ani na naši nabídku na zakomponování a rekonstrukci Slezanky, kterou jsme předložili ve veřejné soutěži před rokem. Každý musí pochopit, že po více než deseti letech práce si již nemůžeme dovolit další přepracování a odklad projektu. Proto jsme se rozhodli projekt realizovat v území za Slezankou v podobě, která odpovídá platné smlouvě," řekl výkonný ředitel skupiny Crestyl Simon Johnson.

Primátor města Radim Křupala (ČSSD) ČTK řekl, že radnice musí záměry Crestylu respektovat. Firma má totiž s městem už řadu let podepsanou smlouvu, která jí umožňuje území za Slezankou zastavět. V opačném případě by magistrát platil pokutu. "Nicméně očekáváme, že toto sdělení bude městu oznámeno oficiální cestou. Čekáme také, že nám budou podrobně záměry firmy popsány," uvedl Křupala. Jaký bude další postup města, proto nyní nechce předjímat.

Obchodní středisko Slezanka je jedním z velkých problémů města. Radnice už dlouhou dobu hledá provozovatele. V současné době nájmy jednotlivých prostor řeší přímo městští úředníci. Do loňského výběrového řízení se přihlásilo sedm zájemců. Šest z nich projevilo zájem o části objektu. Pouze jeden předložil projekt na provozování celého centra. Šlo právě o developerskou společnost Crestyl, která plánuje v těsném sousedství postavit zcela nový obchodní a společenský areál.

Předchozí vedení města nevzhlednou budovu Slezanky na centrálním Horním náměstí koupilo v roce 2008 od soukromého vlastníka. Tehdy zástupci Opavy vyjádřili ochotu investovat do opravy budovy či jejího zbourání a výstavby nového centra. Na zaplacení kupní ceny si město vzalo úvěr 270 milionů korun. Centrum pak dlouho bylo téměř prázdné, až v roce 2012 se podařilo najít zájemce. Šlo o společnost BQZ Moravia patřící do skupiny Mint. Nájemce ale nebyl schopen hradit osmimilionový roční nájem a městu dlužil dva miliony korun. Radnice proto rozhodla o vypovězení smlouvy.

Obchodní centrum Slezanka je panelová budova postavená na místě, kde v 17. století stály starobylé domy. Blok se sídlištní podobou navazuje na historickou zástavbu centra a sousedí s gotickým chrámem.

0 komentářů
přidat komentář

Související články