V Plzni začne v říjnu dvouletá modernizace nádraží za 1,3 mld Kč

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
29.01.2016 15:00
Plzeň

Plzeň - V Plzni začne v říjnu dvouletá modernizace osobního nádraží, jejíž hlavní částí bude rekonstrukce dvou železničních mostů přes Mikulášskou ulici. Obnoven bude i celý prostor před nádražím a rekonstruuje se tramvajová trať. Jde o stavbu za 1,3 miliardy korun bez DPH, jejímž investorem je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Podíl Plzně jako partnera projektu bude 90 milionů korun. Vyčlenění této sumy z rozpočtu města schválili zastupitelé. ČTK to dnes řekl náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík (KDU-ČSL).

"Byla dokončena projektová příprava, která zabrala deset let. V březnu má být vypsáno výběrového řízení na dodavatele," uvedl. Přípravné práce by mohly začít ideálně v červenci.

"Vše vychází z toho, že nové stanice musí být bezbariérové. Nástupiště ve směrech Cheb, Domažlice a Klatovy budou ve výšce podlahy horní nádražní haly, ale musíme zahloubit kolejnice, mostní konstrukce a Mikulášskou ulici," řekl Náhlík. Všechny objekty budou o 80 centimetrů hlouběji, což představuje zásah do všech sítí.

"Stav mostů nevyhovuje požadovaným parametrům, jak z hlediska únosnosti, tak z hlediska prostorového uspořádání pod mosty. Proto projdou celkovou přestavbou," řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Severní most, který je blíž centru, se z 25 metrů rozšíří na téměř 40, druhý k Petrohradu z 15 na 26 metrů.

"Město si řeklo, že když už se do té stavby jde, tak zrekonstruujeme všechno," řekl Náhlík. V prostoru před nádražím, který je městský, bude historická žulová dlažba. Zrekonstruují se všechna trolejová vedení, vznikne nová trolejbusová trať v Železniční ulici přes most nad nádražím, která propojí nové depo na Karlově s celou sítí linek, takže zlevní také náklady dopravních podniků.

Před nádražím přibudou parkovací místa. Tramvajové koleje budou odděleny od jízdních pruhů pro automobily. Nová budou nástupiště i podchod s napojením na plánovaný autobusový terminál.

"Nejdříve se musí sundat jeden most a poté se převedou všechny tratě, chebská, domažlická a klatovská na druhý most. To samé se bude opakovat u druhého mostu," uvedl Náhlík.

Stavba omezí dopravu v Plzni, první výluky by měly být v lednu 2017. Tramvaje budou jezdit po jedné koleji, trolejbusy pojedou po objízdné trase. Objížďky pro automobily jsou navrženy souběžně s Mikulášskou ulicí. Mikulášská a Slovanská budou pro auta zprovozněny do konce srpna 2018.

Územní rozhodnutí na stavbu je od roku 2009, ale několikrát se měnil projekt podle požadavků policie i památkářů. Inženýrské sítě v podjezdech mostů se neopravovaly už 100 let, dodal Náhlík.

0 komentářů
přidat komentář

Související články