V Praze byl odhalen staronový pomník Jana Palacha

Zdroj
Anna Francová
Vložil
ČTK
16.01.2016 18:20
Praha

foto: Pavel Nasadil

Praha - Víc jak stovka lidí dnes v mrazivém počasí přihlížela odhalení pomníku Jana Palacha na Alšově nábřeží v Praze. Ceremoniálu se zúčastnila dcera autora skulptur Johna Hejduka Renata, velvyslanci Spojených států a Izraele Andrew Schapiro a Gary Koren, pražská primátorka Andriana Krnáčová (ANO), kardinál Dominik Duka a další čestní hosté. Ve svých projevech připomínali význam oběti Palacha, který se před 47 lety upálil, aby vyburcoval společnost k odporu proti normalizaci.

Přibližně hodinový ceremoniál zahájil bývalý rektor Univerzity Karlovy a současný senátor Václav Hampl. Smrt Jana Palacha se podle něj pro české dějiny stala velmi důležitou zejména v roce 1989, kdy motivovala Palachův týden - sérii výrazných protivládních protestů. "Tehdy se projevila chuť po svobodě a inspirací byla právě oběť Jana Palacha," řekl Hampl.

Na Hamplova slova navázal kardinál Duka, který připomněl, že to byli českoslovenští studenti, kteří v průběhu 20. století několikrát obětovali vlastní život víře, že společnost nemůže řídit násilí. Nejen Palach, ale i vysokoškoláci, kteří se v roce 1939 vzepřeli nacistickému režimu by měli být inspirací pro dnešní mladou generaci.

Podle slov děkanky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Mirjam Friedové naplňují Palachův odkaz například ti studenti, kteří letos dobrovolně vyrazili pomáhat do uprchlických táborů na Balkán. "Není možné vzpomínat na Palacha a zároveň odpírat pomoc potřebným," řekla ve svém projevu.

Před slavnostním přestřižením pásky promluvila také dcera amerického sochaře a architekta českého původu Johna Hejduka. Vzpomněla na okamžik, kdy původní verzi plastik instalovali na Pražském hradě. Tehdy byly obě sochy dřevěné, Hejduk je věnoval Václavu Havlovi a lidem v Československu. Postupně zchátraly v roce 2000 byly odstraněny. Když se architekt krátce před smrtí dozvěděl o projektu, jehož cílem bylo sochy obnovit, mělo to prý pro něj nesmírnou cenu.

Hejduka k vytvoření soch inspirovala báseň amerického spisovatele Davida Shapira Pohřeb Jana Palacha. Shapiro ji napsal v roce 1969 na základě novinové zprávy o Palachově činu. Pamětní deska s básní v českém i anglickém jazyce instalaci dvou přibližně šestimetrových skulptur doplňuje. Shapiro se dnešního ceremoniálu rovněž zúčastnil a své verše na závěr přečetl.

Trpící matku, o níž je jeden z veršů básně, symbolizuje tmavší z obou věží, jejího syna-světlonoše reprezentuje druhá světlejší. Z hranatých soklů obou plastik vycházejí plameny. "Myslím, že jsou skvělé, vypadají jako kdyby sahaly až k nebi, vypadají trochu jako oheň, jako nebezpečí, jako svoboda. Je to perfektní," ohodnotil pomník americký velvyslanec Schapiro.

5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
název
Ester Havlová
17.01.16 05:09
Relikvie
Tomáš Vích
18.01.16 12:44
...sochy...
Zdeněk Skála
20.01.16 12:30
nechapu
fa čvut
21.01.16 09:34
zobrazit všechny komentáře

Související články