Praha 10 chce získat do správy zámeček v Malešicích

Vložil
ČTK
14.01.2016 13:50
Praha

Praha - Praha 10 chce získat do správy zámeček v Malešicích, který vlastní hlavní město a pronajímá ho. Vzniknout by tam mohlo lokální kulturně-společenské centrum. Žádost o svěření budov a pozemků městské části dnes schválili zastupitelé Prahy 10. Zámeček vznikl v 17. století na místě původní gotické tvrze. V současné době ho využívá například autoopravna.

Malešické náměstí s kapličkou svatého Václava a okolní zástavba tvoří historické jádro starých Malešic a je chráněnou památkovou zónou. "Malešice si zasluhují důstojnou obnovu historického centra, které si na rozdíl od ostatních čtvrtí zachovaly," uvedl zastupitel Milan Maršálek (koalice Vlasta).

Areál obdélníkového půdorysu stojí přímo u Malešického náměstí. Zámeček vyrostl v 17. století na místě původní gotické tvrze. Součástí je několik hospodářských budov včetně zachovalé barokní sýpky a stodoly se segmentovými arkádami. V interiérech jsou klenuté prostory s křížovými klenbami a původními trámovými stropy.

"Areál zámečku má potenciál stát se společenským centrem s prostory pro veřejný život obyvatel Malešic. Díky své poloze a dostupnosti MHD má stavba společně se svým areálem potenciál lokálního centra, které daná lokalita prozatím postrádá," píše se v důvodové zprávě k přijatému usnesení zastupitelstva. Hlavní město zámeček pronajímalo do konce roku 2015 Pražské agrární společnosti.

Památkově chráněný objekt vlastní městská část také ve Vršovicích, "zámeček" byl původně budovou na výrobu hedvábí. Před dvěma lety ukončila jeho rozsáhlou rekonstrukci za více než čtvrt miliardy korun. V budově sídlila vršovická radnice, dnes v ní sídlí domov důchodců a vznikla obřadní síň pro svatby nebo vítání občánků.

0 komentářů
přidat komentář

Související články