Olomouc plánuje rekonstrukci radnice za desítky milionů

Vložil
ČTK
13.01.2016 20:30
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice by v příštích letech měla projít rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnuje opravu střechy, vstupu na věž i vybudování nového informačního centra. Oprava si vyžádá investici několika desítek milionů korun, přičemž většinu nákladů má pokrýt dotace z integrovaného regionálního operačního programu a ze státního rozpočtu, sdělila dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

"Projekt by do značné míry vylepšil jak technický stav mimořádně hodnotné historické budovy radnice, tak i její využití pro občany města a turisty," uvedla Doleželová. Radní v úterý souhlasili s tím, že město podá žádost o dotaci na tento projekt do výzvy, která bude vyhlášena v Integrovaném operačním programu Olomoucké aglomerace.

"Odbor evropských projektů kompletně připraví žádost a podá ji na začátku příštího roku. Například rekonstrukce střechy radnice může ale začít už letos," uvedl primátorův náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL). Pravidla využití dotací z integrovaného operačního programu to podle něj umožňují.

Nejvíc peněz má stát oprava střechy radnice, která je již delší dobu v havarijním stavu. Projekt počítá s tím, že přijde zhruba na 38 milionů korun. Na opravu střechy je již vydáno stavební povolení a měla by být provedena v letošním a příštím roce.

Dalších několik milionů korun si pak vyžádá oprava prostor v podloubí radnice, kde funguje informační centrum, či vrátnice a schodů na radniční věž. V místnosti pod schody má být zřízena nová expozice zaměřená na historii města.

Město připraví také projektovou dokumentaci na opravu pískovcového obložení radnice, venkovního schodiště, sochy Hygie i fasády. Plánuje se rovněž výměna stožárů před vchodem do radnice, nové kovové mříže, brána a vrata.

Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici. Její základní kámen byl na Horním náměstí položen už roku 1378. Město v té době mělo i soudní pravomoc, radnice sloužila jako věznice, mučírna, zbrojnice a také zůstávala tržnicí.

Interiérové úpravy budovy radnice pochází z dílny přednosty tehdejšího městského stavebního úřadu Maxe Kresse, exteriérové úpravy dělal vídeňský architekt Georg Berger. Fasádu poté doplnily novogotické detaily a byla provedena i nová malířská výzdoba s výjevy z historie Olomouce. Dominantou radnice je věž vysoká 75 metrů. Součástí budovy radnice je orloj.

0 komentářů
přidat komentář

Související články