Přestavba přednádraží v Pardubicích začne v první polovině roku

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
23.12.2015 22:25
Pardubice

Pardubice - V první polovině příštího roku by měla v Pardubicích začít přestavba prostoru před vlakovým nádražím. Stavba přinese značné dopravní komplikace. Nepotrvá však dlouho, řekl ČTK primátor Martin Charvát (ANO). Podle prvotních odhadů by práce měly trvat do konce roku.

"Zhorší se dopravní obslužnost pro chodce, autobusy, auta, ale jinak to nejde. Časový úsek pro realizaci je krátký," řekl primátor.

Město očekává, že v lednu dostane hotovou projektovou dokumentaci i s rozpočtem a na jaře vypíše tendr. Na začátku února seznámí veřejnost s novou podobou lokality i plánovanými omezeními, která budou stavbu provázet, dodal Charvát.

"Přednádraží už je nedůstojná brána do našeho města, taxikáři parkují na chodnících, není kde zamknout kolo, dlažba se tam rozpadá, řidiči parkují na zákazu stání," řekl primátor.

Maximální náklady by měly dosáhnout 130 milionů korun. Ze švýcarských fondů má město přislíbeno 85,5 milionu korun. V místě současné fontány bude centrální nástupiště autobusů s lavičkami i informačními tabulemi o odjezdech spojů. Vznikne například nové parkoviště i 25 míst pro krátkodobé parkování v režimu Kiss and Drive.

Přednádraží je první etapou proměny celé lokality. Investorem nebude jen město. Dokončení všech sedmi plánovaných projektů se čeká do roku 2025. Silničáři aktuálně rozšiřují silnici I/37 a upravují křižovatku U Trojice.

Z dotací Evropské unie město plánuje stavbu terminálu B pro linkové autobusy a z Palackého třídy učinit městský bulvár. Revitalizace budovy vlakového nádraží a terminál Jih, který podchodem propojí sídliště Dukla s vlakovým nádražím, bude projektem Správy železniční dopravní cesty.


> http://www.pardubice.eu/projekty/architektonicke-projekty/prednadrazi/
0 komentářů
přidat komentář

Související články