Fotbalový stadion Chelsea v Londýně od H&deM

Vložil
Petr Šmídek
06.12.2015 18:00
Jacques Herzog
Pierre de Meuron
Herzog & de Meuron

Fanoušci fotbalového klubu Chelsea se mohou těšit na nový svatostánek. Autorem je švýcarský ateliér Herzog & de Meuron, který již v minulosti realizoval ikonické stadiony v Basileji, Mnichově, Bordeaux a Pekingu.
Před dvanácti lety koupil FC Chelsea ruský oligarcha Roman Abramovič za čtvrt miliardy eur a další miliardu investoval do nákupu hráčů. Historie stadionu Stamford Bridge ve čtvrti Fulham na západě Londýna sahá až do roku 1877. Chelsea na místním trávníků hraje od roku 1905 a k poslední výraznější rekonstrukci došlo před čtvrtstoletím. Nyní je naplánována zcela nová stavba, která zvýší kapacitu téměř o dvacet tisíc míst na konečný počet 60.000 sedících diváků. Abramovič pro to vyčlenil částku 850 milionů euro. Na rozdíl od pneumatické konstrukce v Mnichově nebo lesu subtilních sloupů v Bordeaux londýnský stadion z režného zdiva připomíná spíše středověkou katedrálu nebo antické koloseum. Převýšená arkáda obíhající po obvodu napomáhá ke zjemnění měřítka stadionu v okolní zástavbě.
S bouráním se začne již v příštím roce a první zápasy se na novém stadionu uskuteční v sezóně 2020/21. Již nyní si návrh vysloužil přezdívku “popelník“ nebo “kráječ na vajíčka“.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články