Vláda schválila dlouho očekávaný památkový zákon

Vložil
ČTK
20.11.2015 15:25
Praha

Praha - Vláda dnes schválila dlouho očekávaný památkový zákon. Novinářům to oznámila tisková mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Nový památkový zákon byl jedním z hlavních slibů vlády v oblasti kultury. Podle ministerstva umožňuje efektivní péči o památkový fond a dává úřadům nástroje, jak zakročit, když vlastník o památku nepečuje. Ministerstvo kultury pracovalo na nové normě od roku 2012, pokud projde Parlamentem nahradí mnohokrát novelizovaný zákon z roku 1987.

S účinností zákona, který má řadu kritiků z řad památkářů i různých oborových sdružení, se počítá od 1. ledna 2018. Podle ministra kultura Daniela Hermana (KDU-ČSL) se resort pokusil sporné body urovnat. "V četných jednáních jsem nalezli skutečně maximální míru konsensu se všemi více či méně zainteresovanými stranami expertů," uvedl Herman.
Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) a Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče (SPPPP) však o návrhu říkají, že snižuje rozsah památkové ochrany, nedefinuje ochranu hmotného kulturního dědictví jako veřejný zájem a nepřináší požadované systémové změny. Podle ASORKD návrh zákona nechrání nejcennější a zároveň nejohroženější část tuzemského kulturního dědictví - historická města. Ministerstvo výtky odmítá většinou s odkazem, že kritici zákon nepochopili.
Sdružení památkářů připravovanou normu kritizují dlouhodobě. Podle některých jejích zástupců je připravovaný zákon horší než ten z roku 1987. "Socialistickou dikci zákona dávno odstranily novely, technicky je kvalitní a je možné podle něj památky chránit. Pokud systém státní památkové péče není schopen podle něj fungovat, znamená to, že se příslušní lidé dodneška nenaučili ho používat," uvedl již dříve Martin Šerák z Památkářské obce českokrumlovské.
Podle ministerstva naopak nový zákon přesněji vymezuje a zdůrazňuje veřejný zájem na ochraně památkového fondu. Důležitá změna podle ministerstva je "možnost kompenzovat náklady vzniklé v souvislosti s omezením vlastnických práv vlastníkům nemovitostí, které nejsou kulturními památkami, ale nacházejí se v památkových rezervacích a památkových zónách". V praxi jde o to, že i vlastníci takových objektů budou moci žádat stát o dotaci na péči o ně, což dnes nelze. Zákon prý také umožní úřadům lépe reagovat v případě, že vlastník památky se o ni nestará.
0 komentářů
přidat komentář

Související články