Praha bude oživovat veřejná místa pomocí stolků, židlí a grilů

Vložil
ČTK
18.11.2015 17:20
Praha

Praha - Praha bude oživovat některá veřejná prostranství stolky, židlemi, stojany na kola nebo grily. Zaměří se na místa, která lze vylepšit co nejdříve a město jejich proměna nevyjde draho. Vyplývá to z programu zlepšení kvality veřejných prostranství, který dnes schválili pražští radní. Dokument přichystal Institut plánování a rozvoje (IPR). V první fázi začne Praha umisťovat do veřejného prostoru židle a stolky.

"Smyslem je rychle a efektivně oživit a kultivovat veřejná prostranství bez nutnosti finančně a organizačně náročných stavebních zásahů. Cílem však není těmito prvky zcela nahradit chybějící mobiliář nebo nekoncepčně zahltit veřejná prostranství, ale naopak zkulturnit a vdechnout nový život pečlivě zvoleným místům," píše se v materiálu.

Vybrané prostranství by mělo město uklidit, odstranit z něj nevhodné prvky, například zašlé lavičky či koše, a pořídit tam jednoduchého vybavení. Cílem pak je, aby místo začali lidé aktivně využívat a zdržovali se tam. "Vtip je v tom, že na rozdíl od stavebních úprav je tato varianta rychlá, levná a flexibilní. Podle toho, jak se osvědčí, lze potom uvažovat i o případných stavebních úpravách," řekla architekta Pavla Melková z IPR.

IPR vybral čtyři prvky vybavení, které představují určitou nadstavbu standardního mobiliáře a lze je jednoduše pořídit a navzájem skládat do jednoduchých sad. Jde o židle a stolky, přenosný stojan na kolo, gril a výstavní plochu.

Pilotní fáze by se měla uskutečnit od dubna do října 2016, vybere tři až pět veřejných prostranství primárně v majetku hlavního města. V pilotním projektu město pořídí mobilní židle a stolky a umístí je na vybraná prostranství. Posléze zanalyzuje, jak se osvědčí a jaký vzbudí zájem Pražanů. "Také se prověří způsob správy a údržby vybavení," píše se v dokumentu.

Mezi vyhledané lokality pro pilotní projekty patří například Václavské a Karlovo náměstí, Kampa, Klárov nebo Letenské sady a prostor před Veletržním palácem v Praze 7. Přesné lokality zatím ale vybrány nebyly. Podle Melkové to bude tři až pět míst. Rozmístění židlí pak podle ní nebude neměnné. "Nejsme sociální inženýři. Uvidíme, jak si je na jednotlivých místech lidé přesunou a rozmístí," řekla s tím, že vznik takových míst se vyplatí také podnikatelům v dané lokalitě. "Její kvalita se tím zvedne, což prospívá i jim," řekla. Do ulic bude příští rok umístěno 200 židlí a 50 stolků. Kde a jak je město pořídí, zatím IPR nerozhodl.

0 komentářů
přidat komentář

Související články