Některé ceněné stavby Karla Řepy v Pardubicích chátrají

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
23.10.2015 13:35
Pardubice

Karel Řepa

Karel Řepa, vlakové nádraží v Pardubicích

Pardubice - Množství staveb, které v meziválečném a poválečném období projektoval pro pardubické klienty architekt Karel Řepa, jsou ve velmi dobrém stavu a jejich majitelé se o ně dobře starají. Letní stadion nebo vlakové nádraží bohužel chátrají, což je velká škoda, řekl dnes ČTK architektův syn Miroslav Řepa. Právě na vlakovém nádraží si dnes lidé připomněli 120. výročí narození žáka Josipa Plečnika.

    "Je mi líto především letního stadionu, o kterém se neví, co bude, nebude. Nádraží patří k tátovu vrcholnému dílu, není rozhodnuto, kdo by se měl ujmout rekonstrukce zejména hotelové části, která je v tragickém stavu, a pak celého obvodového pláště," uvedl Řepa.
    Černobílé fotografie lidem zprostředkovaly Řepovy stavby v Pardubicích. Kromě funkcionalistického nádraží k nim patří například současná potravinářská škola, dříve průmyslové muzeum, úřední dům nemocniční pojišťovny na Olšinkách, kino Jas v centru města nebo činžovní dům s mléčnými lahůdkami v přízemí na třídě Míru.
    "Karel Řepa vnášel do menších měst kvalitní architekturu, jiná města mohou Pardubicím jen závidět, že nemají architekta jeho formátu. Jeho stavby charakterizuje směsice monumentality, malebnosti a líbeznosti," řekl ČTK historik architektury Pavel Panoch.
    Řepa se natrvalo usadil v Pardubicích ve 20. letech minulého století. Vlakové nádraží je jeho nejvýznamnější stavbou. Státní zakázku projektoval společně s Josefem Dandou a Karlem Kalvodou na konci 40. let, stavební práce trvaly deset let do roku 1959. Nádraží má prostornou odbavovací halu, náleží k němu velký hotel a v suterénu bylo kino.
    Řepa kromě objektů s veřejnou funkcí v Pardubicích projektoval rodinné domy, příkladem je menší enkláva vil u Matičního jezera. Vila Viktora Kříže je od roku 2007 kulturní památkou.
    Architekt často při návrzích uplatňoval režnou cihlu, hlazenou nebo zdrsnělou omítku. Patrně se inspiroval anglickými domy a heslem "Můj dům, můj hrad", protože domy mají často arkýře či věžičky, dodal Panoch.
    "Soukromníci si uvědomili, o jaké stavby se jedná, a dali ty objekty do krásného stavu," řekl Řepa.
0 komentářů
přidat komentář

Související články