Legislativní rada schválila návrh památkového zákona

Vložil
ČTK
16.10.2015 10:00
Praha

Praha - Legislativní rada vlády schválila návrh nového památkového zákona, který má komplexně upravit a zefektivnit systém péče o kulturní dědictví. ČTK to dnes sdělil Jiří Souček z úřadu ministra a šéfa rady Jiřího Dienstbiera. Nyní by měla zákon projednat vláda. Asociace na ochranu památek i sdružení profesionálních památkářů již dříve předlohu kritizovaly. Tvrdí, že zákon snižuje rozsah památkové ochrany, nedefinuje ochranu hmotného kulturního dědictví jako veřejný zájem a nepřináší požadované systémové změny. Ministerstvo kultury jejich výtky odmítlo.

    "Jako nejvýznamnější změnu lze vyzdvihnout možnost kompenzovat náklady vzniklé v souvislosti s omezením vlastnických práv vlastníkům nemovitostí, které nejsou kulturními památkami, ale nacházejí se v památkových rezervacích a památkových zónách. Současně bude možno adekvátně reagovat, pokud někdo neplní povinností vlastníka kulturní památky," uvedl k připravované normě Souček.
    Nový památkový zákon má nahradit mnohokrát novelizovanou normu z roku 1987, která neodpovídá nejen současným majetkovým poměrům, ale i mnoha dalším aspektům současné ochrany kulturního dědictví. Normu by měl kabinet po několika neúspěšných pokusech vlád minulých předložit do Sněmovny ještě letos.
    "Cílem připravovaného zákona je zajistit účinný, transparentní, předvídatelný a odborně garantovaný způsob nakládání s památkovým fondem České republiky, který zároveň posílí právní jistotu občanů, odstraní zbytečnou administrativní zátěž a zmírní dopady vznikající z omezování vlastnických práv," uvádí ministerstvo kultury na svém webu, na němž lze sledovat několikaleté přípravy zákona.
    Kritici ovšem tvrdí, že proces přípravy zákona není transparentní a ministerstvo podle nich návrh konzultuje jen s těmi, kdo s ním souhlasí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články