Prostějov hledá autora studie využití areálu jezdeckých kasáren

Vložil
ČTK
30.09.2015 22:45
Prostějov

Prostějov - Prostějovská radnice vypsala zakázku na územní studii, která jí má pomoci najít využití opuštěného areálu bývalých jezdeckých kasáren. ČTK to dnes sdělil náměstek primátora Zdeněk Fišer (ČSSD). Město chce zchátralé budovy kasáren zbourat a postavit místo nich nové, což u části obyvatel Prostějova vzbudilo nevoli.

    O zakázku na územní studii se podle Fišera mohou ucházet architekti, kteří mají k této činnosti oprávnění. Autoři studie dostanou za úkol zpracovat variantu, která počítá se zachováním budovy kasáren i jízdárny, a zároveň navrhnout využití území bez těchto budov. Studie poslouží radním při rozhodování, jak s lokalitou jezdeckých kasáren naloží. "Starou vojenskou budovu nehodláme rekonstruovat, ale postavit novou, která bude tvořit čelo budoucího náměstí," uvedl Fišer.
    Radnice argumentuje tím, že rekonstrukce kasáren by se výrazně prodražila. "Novostavba bude o 30 procent levnější než rekonstrukce kasáren. Za ušetřené peníze, což je řádově 30 milionů korun, se může postavit například jeden dům komunitního charakteru, peníze se mohou věnovat na výstavbu koupaliště či rekonstrukci zimního stadionu," podotkl Fišer.
    Radnice plánuje místo kasáren postavit například komunitní byty pro staré lidi či byty s pečovatelskou službou. "Hlavní důraz dáváme na rozšíření zeleně, konkrétně vybudování centrálního parku v této lokalitě. Park bude propojen se stávající botanickou zahradou a také s plochou určenou pro její budoucí rozšíření," řekl Fišer.
    Jezdecká kasárna byla v Prostějově postavena na konci 19. století. Nejprve v nich sídlil jezdecký pluk, který nahradila radiolokační jednotka. V 90. letech armáda kasárna opustila a od té doby chátrají. Město areál převzalo v roce 2004 a zatím pro něj nenašlo uplatnění.
    Delší dobu opuštěná kasárna chátrají a přitahují lidi bez domova. Radnice už vybrala firmu, která by měla kasárna zbourat. S tím ale nesouhlasí opozice, podle které lze areál opravit a smysluplně využít. Petici za zachování historické budovy jezdeckých kasáren podepsalo přes tisíc lidí.
    O zchátralá jezdecká kasárna nedávno nečekaně projevila zájem podnikatelka Jitka Meszárosová. Kasárna chce opravit a zprovoznit v nich zdravotnické zařízení následné péče. O nabídce budou jednat radní, podle kterých ale v Prostějově už tyto služby zajišťuje nemocnice.

0 komentářů
přidat komentář

Související články