Oprava Loosova bytu v Plzni se bude ucházet o kulturní cenu EU

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
29.09.2015 21:45
Plzeň - Rekonstrukci jednoho z prvorepu- blikových interiérů od světově uznávaného architekta Adolfa Loose přihlásí Plzeň do prestižní mezinárodní soutěže Cena Evropské unie pro kulturní dědictví Europa Nostra. Byt v Bendově ulici číslo 10 vytvořil Loos v letech 1930 až 1931 pro chemického odborníka Viléma Krause a jeho ženu Gertrudu. Město dokončilo opravu bytu loni, řekl ČTK primátorův náměstek Martin Baxa (ODS).

    Rekonstrukce bytu stála 7,2 milionu korun, dalších 800.000 Kč stála úprava části společných prostor domu. Byt patří k nejatraktivnějším Loosovým realizacím v Plzni. Nabízí vzácné mramorové obklady, protilehlé zrcadlové stěny a komfortně řešený vestavěný nábytek. Je typickou ukázkou Loosova rukopisu. Při rekonstrukci se našla výrazně zelená okna, která jinde v Loosových bytech nejsou, či trezor důmyslně ukrytý v dřevěném obložení. I když od něj měli památkáři klíče, několik let ho nemohli najít.
    Městská organizace Plzeň - TURISMUS, jež od letoška provozuje prohlídkové trasy Loosovými interiéry, připravuje přihlášku do soutěže na základě podnětu bruselské kanceláře projektu Europa Nostra, řekl Baxa. Cena Europa Nostra má víc než padesátiletou tradici a je nazývána památkářským Oskarem. V ČR ji v minulosti získala například oprava zámku v Českém Krumlově, projekt konzervace a prezentace hradu Bečov nad Teplou či historik Tomáš Durdík. V roce 2016 obdrží cenu až 30 projektů a iniciativ. Až sedm z nich bude vybráno na ocenění vítězů Grand Prix a obdrží 10.000 eur.
    Majitel bytu v Bendově ulici Kraus odešel v roce 1939 do Anglie, aby připravil zázemí pro rodinu. Jeho žena a děti už nestačily emigrovat a zahynuly ve vyhlazovacích táborech. Dům zabavili Němci, od roku 1954 byl v národní správě, Plzeň ho získala v roce 1994. Loos v Plzni získal první zakázku v roce 1907 a s přestávkami tam působil až do své smrti v roce 1933. Realizoval přestavbu Brummelova domu v Husově ulici a dalších 13 bytových interiérů především pro bohaté investory z řad místní židovské komunity. Dochovalo se osm interiérů, podle odborníků je to nesmírně cenný soubor i v kontextu evropské architektury 20. století. Po Vídni má Plzeň druhý nejucelenější komplex Loosových realizací. Plzeň letos nabídla prohlídkové okruhy některými interiéry. I když jsou prohlídky pro omezený počet lidí a jen tři dny v týdnu, je o ně velký zájem. Dosud je vidělo přes 7000 lidí, řekla ředitelka Plzeň - TURISMUS Zuzana Koubíková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články