Stavbou roku Libereckého kraje je zrekonstruovaný dům z Liberce

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
17.09.2015 21:20
Liberec

Jiří Janďourek
Jana Medlíková
atakarchitekti

Liberec - Stavbou roku Libereckého kraje 2015 se stala rekonstrukce domu U Páva v centru Liberce. Odbornou porotu zaujala propojením historické části s moderní přístavbou. ČTK to řekl předseda poroty Vít Příkaský.

    "Zachovala se řada historizujících prvků a podařilo se je skloubit s moderními. To se málokdy podaří," uvedl Příkaský.
    Třípodlažní novoklasicistní dům se znamením páva sloužil v minulosti zčásti pro bydlení, zčásti pro komerční účely. Jeho o něco starší dvorní trakt byl jednou z nejstarších libereckých barvíren a přádelen. Kvůli špatnému stavu se ale nedochoval. Dnes jsou v opraveném domě v ulici 8. března kanceláře advokátů a projektantů.
    Oprava trvající rok a půl dům zachránila. "Kupovali jsme ho ve špatném stavu. Ve staré části zůstalo obvodové zdivo, ostatní se rekonstruovalo nebo obnovilo," uvedl spolumajitel domu Jiří Pavlů. Svůj původní vzhled získaly schodiště, stropy a venkovní fasáda. Dům po opravě propojuje dva architektonické styly. První je z přelomu 19. a 20. století z takzvané liebiegovské éry, druhý představuje moderní objekt ve vnitrobloku, který je ze skla, železa, hliníku a betonu. Rekonstrukce domu stála 23 milionů korun.
    Soutěž o stavbu roku se letos v Libereckém kraji konala pojedenácté. Smyslem soutěže je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní stavebnictví, architektury a projektování v uplynulém roce v kraji. Ocenění se dnes dočkaly i další stavby, Nejvíce hlasů od veřejnosti získala obnova vyhlídkové terasy u kaple skalního hradu Vranov v Malé Skále na Jablonecku. Ocenění odborné poroty v jednotlivých kategoriích získaly kromě domu U Páva také heliport v areálu Krajské nemocnice Liberec, nově postavená mateřská škola v Turnově a výstavba silnice I/35 z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou.


Doplněno redakcí Archiwebu:
Autory rekonstrukce domu U Páva jsou: Jiří Janďourek a Jana Medlíková
Spolupráce: Jan Hendrych, Veronika Veselá
zdroj: stavbarokulibereckehokraje.cz
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kontextualita
Patrik Líbal
18.09.15 07:50
zobrazit všechny komentáře

Související články