Cukrovar Iansa v Chile od Max-A architecture

Zatímco přírodní sladidlo ze stévie bylo v Evropské unii schváleno jako přídatná látka do potravin teprve v listopadu 2011, tak domorodí obyvatelé Paraguaye a Brazílie používají sladké listy k ochuzování jídel a nápojů již dlouhá staletí. Celosvětová poptávka po této rostlině roste rapidním tempem. V rekordně krátkém čase vznikají také továrny na získávání cukru ze stévie. Chilský ateliér Max-A měl na vypracování projektu celého továrního areálu pouhé čtyři měsíce a na realizaci dalších osm měsíců.
Společnost Iansa patří mezi přední chilské zpracovatele cukru. Jejich nejnovější továrna leží v centrální části země mezi městy San Carlos a Chillián. Objekt zabírá třetinu hektarového pozemku. Okolní krajinné úpravy rovněž pochází z ateliéru Max-A. Celému areálu dominuje obří betonové silo, před nímž je umístěn horizontální průsvitný objekt, v jehož středu se odehrává balení a distribuce výrobku Cero K. Za translucentní fasádou prosvítá mohutná příhradové konstrukce, ale také odhaluje dění uvnitř továrny. Jednotlivé obdélníkové půdorysy jsou mírně pootočené, čímž kromě dynamického vzhledu vznikají kryté vstupní části pro zaměstnance i zásobování nákladními automobily.
0 komentářů
přidat komentář