Karlovy Vary připravují záchranu Goethovy vyhlídky nad městem

Vložil
ČTK
29.08.2015 20:35
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovy Vary připravují projekt na záchranu Goethovy vyhlídky. Objekt, který je navržen na zařazení mezi národní kulturní památky, chátrá už asi 15 let a je v havarijním stavu. Město chce na jeho rekonstrukci získat dotace z budoucího Integrovaného programu rozvoje území, řekl ČTK primátorův náměstek Michal Riško.

    "Město udělá maximum pro to, aby v příštích dotačních výzvách získalo prostředky na opravu Goethovy vyhlídky. To je ale jen první fáze. Druhá fáze bude postarat se o to, aby nedocházelo k tomu, aby se tam jako v minulosti střídali krátkodobí nájemci, kteří nebyli ekonomicky schopni objekt provozovat, a ten pak chátral. Zřejmě tak objekt bude provozovat některá z městských společností," uvedl Riško.
    Projekt rekonstrukce pseudogotické výletní restaurace s vyhlídkovou věží, postavené v letech 1888 až 1889 podle projektu slavných vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera, by měl přijít na 750.000 korun. Město jej chce mít připravený ještě předtím, než budou vyhlášeny dotační programy.
    Rekonstrukce by pak podle odhadů měla přijít na zhruba 13 milionů korun. Pokud město získá dotaci, mohla by pokrýt až 85 procent nákladů na opravy. Riško dodal, že město zřejmě na financování rekonstrukce vyhlásí i veřejnou sbírku. Přispět do ní už slíbili městští radní.
    Jestli se v objektu podaří obnovit i někdejší restauraci, ale zatím není jisté. Goethova vyhlídka stojí totiž stranou od hlavních lázeňských stezek a od centra je vzdálená přes tři kilometry. Několikrát se proto objevily i úvahy o vybudování lanové dráhy k vyhlídce.
    Kvůli své výjimečnosti vyhlídku navrhl jako jednu ze dvou v zemi Klub přátel rozhleden na zařazení mezi národní kulturní památky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články