Přerovská radnice se bojí ubytovny, hotel Strojař chce koupit

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
29.08.2015 20:25
Přerov

Přerov - Přerovská radnice změnila svůj názor týkající se případného nákupu opuštěného devítipodlažního hotelu Strojař. Radní znovu navrhli zastupitelům, aby objekt město koupilo za cenu 40 milionů korun. Částku přitom navrhují rozložit po splátkách do období pěti let. Zastupitelé již jednou tento návrh zamítli, podle radnice se nyní situace změnila. Město přitom do otázky prodeje Strojaře vstupuje ve chvíli, kdy byl již ve výběrovém řízení ukončen termín pro podání nabídek. Ministerstvu obrany se již přihlásili dva zájemci, kteří složili kauci.
    Město chce tímto krokem především zabránit vzniku další sociální ubytovny. V Přerově jsou jich již dvě desítky, ve kterých žije přes 600 lidí. "Navrhl jsem to na základě skutečnosti, že o Strojař se zajímají dvě společnosti. Od doby, kdy padlo rozhodnutí zastupitelů, že nemáme zájem o úplatný převod, se změnil výklad zákona týkající se doplatků na bydlení, kdy město nyní dává pouze doporučující posudek. Nebezpečí, že by z toho vznikla ubytovna, je zde znovu a velké," řekl ČTK radní Petr Vrána (ANO).
    Zástupci radnice přiznali, že znovu komunikují s ministerstvem obrany. Zda je možné, aby město takto zasáhlo do výběrového řízení, nechtělo vedení Přerova příliš komentovat. "Rada se snaží eliminovat nepříjemný ubytovací dopad na Přerov. Nic víc. Co vím, obálky nebyly dosud rozlepeny, nejsou známy ani výše nabídek, které subjekty státu nabízejí," uvedl primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov). Vedení Přerova si je přitom vědomo, že by částka nabízená městem musela být vyšší než nabídka dvou přihlášených zájemců.
    Jednání s městem dnes potvrdili i zástupci ministerstva obrany. "V rámci probíhajícího výběrového řízení na prodej hotelu Strojař jsme obdrželi dvě nabídky. Zájem města Přerov obnovit jednání o přímém prodeji registrujeme, byli jsme kontaktováni zástupci rady města. V současné době v této věci analyzujeme možnosti dalšího postupu," řekl dnes ČTK mluvčí resortu Vladimír Lukovský.
    Město se původně snažilo získat Strojař bezúplatně s tím, že objekt využije ve veřejném zájmu. Hotel chtělo proměnit na sociální bydlení, magistrát nebo jej navrhovalo zbourat. Záměr nakonec neprošel. Přednostní prodej za 40 milionů korun v červnu zastupitelé odmítli s tím, že je částka příliš vysoká a navíc by město muselo přistoupit na omezující podmínky. "Pokud bychom Strojař získali, byla by to daň za to, aby tady nebyla ubytovna. Poměrně hodně lidí má pocit, že by město do toho mělo vstoupit, protože ubytovna s 300 lůžky by byla pro Přerov zatěžující," dodal radní Vrána.
    Ministerstvo Strojař nabídlo ve čtvrtém kole výběrového řízení za minimální kupní cenu 39,5 milionu korun. Původně za něj armáda loni v lednu požadovala 62 milionů korun, cena se poté postupně snižovala. Termín pro podání nabídek vypršel v úterý, přihlásili se dva zájemci, kteří již zaplatili také povinnou kauci ve výši 100.000 korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články