Architekti Hrušovanům nad Jevišovkou poradí, jak využít zámek

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
23.08.2015 11:20
Hrušovany nad Jevišovkou (Znojemsko) - Radnice v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku si do konce října nechá od architektů zpracovat studii proveditelnosti na rekonstrukci a následné využití tamního značně zchátralého zámku. Do ledna 2016 by pak mělo vedení města rozhodnout, zda se radnice pustí do jeho obnovy. ČTK to dnes řekl hrušovanský starosta Miroslav Miloš (Nezávislí). Obnova objektu přijde asi na 120 milionů korun.

    "Doufáme, že architekti přijdou na levnější variantu, jak jej opravit. Zabývají se i tím, jak jsou takovéto objekty využity nejen v Čechách a na Moravě, ale také v Rakousku," uvedl.
    Radnice zvažuje, že by v zámku mohla být po opravách expozice o výrobě cukru. Další jeho část by sloužila společenským účelům a ve zbytku by mohla být restaurace, vinárna a ubytování.
    V roce 2010 našla hrušovanská radnice pro objekt kupce s příslibem, že památku brzy obnoví. Firma ale za zámek nezaplatila a věcí se pak musel zabývat soud. Rozhodl, že památka je města. Od té doby se ale radnici nepodařilo získat jiného developera, který by chtěl do obnovy zámku investovat. Městu nezbude nic jiného, než aby objekt samo zrekonstruovalo.
    Podobné problémy mají desítky radnic. Jde zejména o malá města, větší si mohou dovolit uvolnit z rozpočtu peníze aspoň na částečnou obnovu objektů. Využití pro svůj zámek nyní hledají například Bzenec na Hodonínsku, Ivanovice na Hané na Vyškovsku nebo Břeclav.
0 komentářů
přidat komentář

Související články