Příliv uprchlíků zvýšil v Česku výrobu obytných kontejnerů

Vložil
ČTK
06.08.2015 19:35
KOMA MODULAR s.r.o.

Vizovice

foto: KOMA MODULAR s.r.o.
Vizovice - Příliv uprchlíků do Evropy přinesl více zakázek českým výrobcům obytných kontejnerů. Růst poptávky zaznamenala třeba vizovická společnost Koma Modular. Vyplývá to z vyjádření pro ČTK. Podnik tak například musí nabírat zaměstnance, ale na tuzemském pracovním trhu naráží na nedostatek kvalitních dělníků.

    Příliv uprchlíků do Evropy a řešení otázky jejich ubytování se dotklo i dvou firem na Jesenicku, které vyrábějí obytné kontejnery. Ve výrobnímu závodu firmy v Supíkovicích na Jesenicku, která se zabývá výrobou a montáží modulových staveb, nyní vyrábí kvůli velké poptávce 30 modulových jednotek denně, dříve jich bylo kolem 20. Jednotky putují především do Německa, zájem je ale i v Beneluxu, severských zemích či Francii. "Poptávka je obrovská. Zvýšený zájem trvá už 1,5 roku, ale letos se to seběhlo. Je spousta měst, které modulové bydlení potřebují urgentně," řekl dnes ČTK marketingový ředitel firmy Jan Petr.
    Podnik musel kvůli tomu zavést třetí směnu a nabírá další zaměstnance. "Hledáme další lidi do výroby, především kvalifikované dělníky na montáž. Byli bychom schopni zvýšit výrobu, ale nemůžeme sehnat kvalitní dělníky," uvedl Petr. Firma hledá hlavně instalatéry, elektrikáře či sádrokartonáře. "Jde nám o zkušené dělníky, kteří na stavbách dokončují objekty. Po těch je poptávka, ne každý je manuálně zručný. V závodě máme 250 montážních dělníků a hledáme dalších minimálně 20 lidí. Navíc poptávka je dlouhodobá, takže práci jim nabízíme na delší dobu," doplnil.
    Rostoucí poptávku pocítil i přední tuzemský výrobce obytných kontejnerů, společnost Česko-slezská výrobní ze Zlatých Hor na Jesenicku. Od jara se podílí na dodávce 2500 speciálních kontejnerů pro stavbu ubytování pro přistěhovalce v Berlíně. Zakázku firma získala prostřednictvím svého majoritního akcionáře, rakouské firmy Containex. Ředitel Česko-slezské výrobní Josef Žáček ČTK řekl, že výroba se zvýšila. "Ale zda je to v důsledku situace kolem imigrantů, nevím. Tyto informace má náš obchodní partner v Rakousku. Naše kontejnery směřují do celé Evropy," řekl. Na jaře uvedl, že díky zakázce na obytné kontejnery přijme firma další pracovníky a výroba se zvýší ze 30 kontejnerů denně zhruba na 35.
    I vizovická firma Koma Modular, zabývající se modulární výstavbou, dodává do Německa bytové domy, které slouží uprchlíkům. "Začalo to již loni, dodali jsme ubytování pro asi 3000 uprchlíků, hlavně do oblasti Hamburku, částečně i do Francie," řekl dnes ČTK marketingový ředitel Komy Martin Hart. Firma má podle něj zaplněnou výrobní kapacitu do listopadu.
    Letos příliv běženců do Evropy výrazně zesílil. Značně to pociťuje právě Německo. Od začátku letošního roku tam o azyl požádalo 258.000 lidí a za celý rok to bude přinejmenším půl milionu. Loni bylo žadatelů o azyl 202.000. Drtivá většina běženců se na náročnou a nebezpečnou cestu do Evropy vydala podle OSN kvůli válce, násilnostem a útlaku ve vlasti. Velká část běženců pochází ze Sýrie, dlouhodobě sužované válkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články