Obchodní dům Jabloň v centru Jablonce nad Nisou čeká demolice

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
19.07.2015 18:55
Jablonec nad Nisou

foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonec nad Nisou - Obchodní dům Jabloň v centru Jablonce nad Nisou čeká demolice. Na jeho místě vznikne moderní nákupní galerie s obchody a podzemními garážemi Central Jablonec. Veřejnosti by měla začít sloužit v březnu 2017. ČTK to řekl náměstek jabloneckého primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). V minulých dnech už začalo bourání okolních objektů, samotný Jabloň přijde na řadu počátkem srpna.
    Výstavbu nového nákupního centra mezi ulicemi Generála Mrázka a Máchovou na místě starého obchodu Jabloň, dvou parkovišť a tržnice připravuje developerská skupina Crestyl už od roku 2008. Projekt přibrzdila recese, s ohledem na aktuální nabídku realitního trhu bude také menší, než se původně předpokládalo. Původní záměr počítal s až 17.000 metry čtverečními obchodních ploch, nakonec budou o čtvrtinu menší. Méně bude i míst k parkování. Zatímco původní projekt počítal s 228 místy, nakonec jich bude 182. Přesto je to zhruba třikrát víc, než je v lokalitě dnes.
    Výstavba nákupního centra je největší investicí ve městě v posledních letech. "V současné době probíhají méně viditelné přípravné práce, jako je například podrobná pasportizace objektů nebo průzkumné vrty, které umožní zvolit správnou technologii stavby tak, aby se co nejvíce zmírnil její dopad na okolí," sdělil ČTK generální ředitel skupiny Crestyl Omar Koleilat. Příprava pozemků pro novou výstavbu začala demolicí bývalé tělocvičny. Postupně se začne pracovat i na přeložkách inženýrských sítí.
    "Na přelomu prázdninových měsíců připravíme pažení stavební jámy a provedeme kamerový průzkum kanalizace," uvedl Roman Palla ze společnosti GEMO, která je dodavatelem stavby. Pak bude následovat demolice Jabloně. Stavební firma předpokládá, že v polovině září zahájí práce na stavbě nové nákupní galerie, které bude doprovázet určitá míra hluku. Aby byla zátěž co nejmenší, dělá dodavatel průzkumné vrty, které umožní stanovit co nejlepší technologický postup. "Hluk budeme monitorovat a doufáme, že nás nic nepřekvapí v podloží, abychom obtěžovali okolí co nejkratší dobu," dodal Palla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články