Univerzitní centrum ČVUT vyvinulo technologie pro úsporné budovy

Vložil
ČTK
08.07.2015 09:55
Praha

Praha - Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického v Praze (UCEEB) připravilo tři technologie pro použití v praxi. Všechny se mohou prosadit nejen mezi energeticky úspornými stavebními technologiemi, ale také na trhu technologií přátelských k životnímu prostředí. ČTK to sdělila mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

    Projekt s cílem uvést na trh nové technologie začal v roce 2013 a bylo do něj investováno téměř 33,5 milionu korun z evropských fondů. Ze šesti pilotních projektů byly vybrány tři nejlepší, které byly po více než roční přípravné fázi dotaženy až na práh prodeje prvních licencí. "Akademikům se často vyčítá, že dělají výzkum pro výzkum. Tento projekt ale ukazuje, že univerzity mají k reálnému životu daleko blíž, než si široká veřejnost často myslí," uvedl v tiskové zprávě ředitel UCEEB Lukáš Ferkl.
    Na podpis čekají licenční smlouvy k lehkému obvodovému plášti, vibrolisovaným betonovým prvkům s příměsí cihelného prachu a technologii rekuperace tepla pomocí nízkoteplotní jednotky ORC. Vedle samotných nových technologií jsou pro centrum přínosem také nově nabyté zkušenosti s tím, jak výsledky základního výzkumu dotáhnout až k tržnímu uplatnění vyvinutých technologií.
    Centrum UCEEB v Buštěhradě se začalo budovat v roce 2011 za podpory programu Výzkum a vývoj pro inovace. Náklady na tento projekt, který bude dokončen letos v říjnu, byly vyčísleny na přibližně 672 milionů korun. Z toho přes 571 milionů bylo hrazeno z evropských prostředků.
    Centrum se zaměřuje na zavádění inovací ve výstavbě a rekonstrukcích budov a na energetickou efektivitu budov. Je tematicky rozděleno do šesti výzkumných okruhů, zahrnujících snížení energetické náročnosti budov, efektivní využití obnovitelných zdrojů, systémy inteligentního řízení, kvalitu vnitřního prostředí a environmentální souvislosti. 
0 komentářů
přidat komentář

Související články