Obnovu Vřesové studánky brzdí nevyjasněné církevní restituce

Vložil
ČTK
27.06.2015 21:05
Vřesová studánka v roce 1921.
Loučná nad Desnou (Šumpersko) - Spolek pro obnovu poutního místa Vřesová studánka několik let usiluje o to, aby v lokalitě opět vyrostla kaple a horská chata v podobném rozsahu, jako kdysi u známého turistického místa v Jeseníkách stály. Záměr však momentálně brzdí nevyjasněné vlastnické vztahy. Stát církvi v restitucích nevydal pozemky a církev podala žalobu, řekl dnes ČTK předseda spolku Pavel Holubář.

    Obě stavby měly na poutním místě dlouhodobou tradici. Chata však byla v roce 1988 stržena, kostelík vyhořel v roce 1946 po zásahu bleskem. "Nejde nám o to, jen postavit stavbu. Usilujeme o obnovu kulturního a duchovního dědictví. Chceme také připomenout, že život byl i na horách, nejen v údolí," uvedl Holubář. Stavby by měly ctít původní půdorys a měl by být použitý původní materiál, dřevo a kámen plus skleněné prvky.
    Náklady v řádu desítek milionů korun by měly být uhrazeny z darů nebo ze sbírky pořádané církví na postavení kaple. K tomu, aby se mohlo začít stavět, je podle Holubáře nutné buď dokončení církevních restitucí, nebo získání souhlasu státu s umístěním stavby. "Bez toho nemůžeme nic dělat, jsme v bodě nula. Odhaduji, že stavba by mohla začít nejdříve příští rok na podzim," poznamenal předseda spolku.
    Jeho členy by se měly v budoucnu stát i obec Loučná nad Desnou a také zdejší farnost, která podle Holubáře záměr podporuje. "Kaple bude sloužit k tomu, co vždycky sloužila. Počítáme s obnovením dvou poutí konaných v srpnu a v září. Chata by měla sloužit jako zázemí s občerstvením a také nabídne velmi jednoduché turistické ubytování pro deset až 12 lidí," popsal Holubář.
    I vzhledem k tomu, že stavby se budou nacházet v chráněné krajinné oblasti, počítá se s využitím ekologicky šetrných zdrojů. "Budou tam například solární panely a topit se bude dřevem," doplnil Holubář. Na kapli by se měly vrátit původní zvon a kříž, které se dochovaly. Spolek usiluje o to, aby byl projekt neziskový, ale také soběstačný, který se obejde bez dotací.
    O obnovu poutního místa se již na konci 80. let pokusili tehdejší tři studenti Akademie výtvarných umění v Praze architekt Miroslav Vochta, sochař Otmar Oliva a malíř Jan Jemelka. Záměr však překazila tehdejší doba. V roce 1993 alespoň na místě vyhořelého kostelíka postavili na zbylých základech presbytáře malou kamennou mohylu s dvoumetrovým křížem.
    Poutní místo na Vřesové studánce má tradici spadající až do 17. století. Kostelík zde lidem sloužil až do května 1946, chátrající chata byla po neúspěšných pokusech o její opravu stržena o 42 let později.
0 komentářů
přidat komentář

Související články