V Brně je na prodej památkově chráněný palác za 30 milionů

Vložil
ČTK
23.06.2015 22:20
Brno


Brno - V Brně je na prodej památkově chráněný palác Bernharda a Samuela Morgensternových. V minulosti fungoval například jako správní budova druhého největšího brněnského pivovaru a sladovny Moravia nebo v něm sídlil Červený kříž. Ve výběrovém řízení je od kupujících požadována cena 30 milionů korun. ČTK to dnes řekl Juraj Tréger ze společnosti Realspektrum, která prodej zajišťuje.
    Palác Bernharda a Samuela Morgensternových při křížení ulic Kotlářské a Štefánikovy je z let 1886 až 1887. Na prodej je v souvislosti s insolvenčním řízením společnosti ADAPO Brno, spol. s r.o., která je v likvidaci. Výběrové řízení na jeho prodej končí podáním nabídek ve středu. "Zajištění věřitelé poté, co se seznámí s nabídkami, rozhodnou o případném prodeji paláce," uvedl Tréger.
    Podle něj podle prohlídek nemovitosti je o palác zájem. "Bylo asi sedm prohlídek s tím, že někteří si palác prošli s architektem nebo stavařem," dodal Tréger.
    Palác Morgensternových je kulturní památkou od roku 2009. "Objekt představuje ve své dispozici pozoruhodnou ukázku palácové stavby pozdního historismu kombinující funkci rodinného apartmá v jižní části s úřadovnami firemní centrály v severní části," uvedl Aleš Homola z brněnského Národního památkového ústavu.
    Podle něj jsou hodnotná i průčelí objektu nebo nároží do křížení ulic Kotlářská a Štefánikova s arkýřem. Stavba v některých prvcích nese podle odborníků výrazné znaky svého tvůrce - architekta Josefa Nebehostenyho. "Celý objekt je dobře dochován včetně řady cenných uměleckořemeslných detailů," uvedl Homola.
    Objekt fungoval jako firemní centrála Morgensternovy sladovny a později pivovaru Moravia, který patřil k největším na Moravě. Samuel Morgenstern působil v pivovarnictví a sladovnictví. Pronajaté měl pivovary v Brně-Řečkovicích a Králově Poli. Podílel se i na založení pivovaru Moravia, který na místě fungoval až do hospodářské krize za první republiky, kdy byla výroba zastavena. Poslední významným vlastníkem a nájemce objektu byl Červený kříž, dnes je palác prázdný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články