Před 150 lety se narodil architekt Obecního domu Balšánek

Vložil
ČTK
04.06.2015 10:10
Praha

Antonín Balšánek

Antonín Balšánek, most Legií (pův. císaře Františka Josefa) v Praze; projekt 1890, realizace 1898-1901
Praha - Antonín Balšánek, jeden z předních českých architektů začátku 20. století, se narodil před 150 lety, 5. června 1865. Jeho stavby dodnes zdobí tvář českých měst. Podle projektu, který vypracoval společně s Osvaldem Polívkou, byl v Praze postaven secesní Obecní dům, centrum tehdejšího kulturního života. Balšánek navrhl pro českou metropoli také Most Legií a novorenesanční Muzeum hlavního města Prahy, pro Plzeň a Pardubice pak budovy divadel.

    Narodil se v Českém Brodě, pro který později vytvořil jednu z nejzajímavějších výstavních budov v Čechách, novorenesanční Podlipanské muzeum. Budoucí stavitel navštěvoval kreslířské kurzy na Akademii, architekturu vystudoval na pražské technice. Později zde všestranně nadaný Balšánek působil jako profesor.
    Za své kariéry se vypracoval na jednoho z předních představitelů pozdního historismu a secese. Zabýval se také teorií architektury a urbanistickými plány. Za první světové války Balšánek například z vlastní iniciativy vypracoval projekt na zastavění pražské Letné, kde navrhoval vytvořit čtvrť s monumentálními budovami.
    Zemřel v Praze 22. února 1921.
0 komentářů
přidat komentář

Související články