Vinohradská bude příjemnější a bezpečnější

Zdroj
Mediacentrum MHMP
Vložil
Tisková zpráva
01.06.2015 18:30
Jednu z nejvýznamnějších pražských tříd čeká revitalizace. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) představil návrh koncepční studie, která poslouží jako podklad pro plánovanou rekonstrukci Vinohradské ulice.

Do plánování ulice se již od samého začátku zapojují i lidé, kteří Vinohradskou ulici sami užívají. Spolu s nimi přišli architekti z IPR s celou řadou doporučení pro zkvalitnění veřejných prostranství. Vinohradskou čeká především zlepšení dopravního řešení, bezbariérové tramvajové zastávky a celkově bezpečnější a příjemnější podmínky pro pěší. Na široké chodníky přibudou další stromy a vzniknout by mělo i více restauračních předzahrádek, které ulici dodají šmrnc velkoměstského bulváru. Chybět nebudou ani nové lavičky, koše, pítka nebo stojany na kola.

"Příprava rekonstrukce Vinohradské třídy je od začátku projednávána s veřejností, což je v Praze novinka. Máme za sebou první kolo, na jehož základě Institut plánování zpracoval návrh studie. Tu teď vystavíme na čtrnáct dnů přímo na ulici a na konci přijdu se zástupci vedení Prahy 2 a 3 diskutovat s místními o tom, které připomínky ještě zapracovat a jak. Nejobtížnější bylo zatím sladit různé dopravní požadavky: místní chtějí i parkovat, i širší chodníky i řešení pro cyklisty a zároveň víc stromů a přechodů, zejména na nám. Jiřího z Poděbrad a na Floře. Řešila se také umístění zastávek tramvají, takže dojde k některým přesunům," řekl náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický.

Koncepční přístup

"Revitalizace Vinohradské ulice je součástí celkové Koncepce rozvoje veřejných prostranství Prahy, připravované Kanceláří veřejného prostoru IPR," uvádí Pavla Melková, ředitelka Sekce detailu města IPR Praha. Jedná se podle ní o zásadní změnu přístupu k rekonstrukcím ulic, které dříve byly prováděny bez celkové koncepce a bez zapojení veřejnosti. "Současně je návrh připravován již na základě Manuálu tvorby veřejných prostranství s cílem zlepšit zejména obytné kvality místa," dodává Melková. Na základě Koncepční studie Vinohradské ulice, kterou nyní IPR projednává s občany, vzniknou konkrétní projektové dokumentace. Realizace by měla následovat v letech 2017-2018.

Plynulejší jízda pro tramvaje, kola i auta

Zapojení veřejnosti ukázalo, že zlepšit by se měla hlavně bezpečnost a bezbariérovost ulice. Když dnes vystoupíte například na zastávce Jiřího z Poděbrad ve směru z centra, na první pohled vidíte, že je něco v nepořádku. Křižovatka je obehnána červenobílým zábradlím, přechod nikde. Na druhou stranu se dostanete leda podchodem (ten však není bezbariérový), anebo musíte přebíhat ulici mimo přechod. Koncepční studie proto navrhuje doplnit chybějící přechody, odstranit zábradlí a náměstí celkově lépe propojit se sady Svatopluka Čecha.

V dolní části ulice architekti navrhují samostatný jízdní pruh pro auta oddělený od tramvajové tratě. Už by tak nemělo docházet k běžné situaci, kdy jsou tramvaje blokovány kolonami aut. Vinohradská bude přívětivější i pro cyklisty, pro které je ve větší části ulice zajištěn buď cyklopruh nebo piktogramový koridor. Počítá se i s vytvořením nové chráněné trasy pro rekreační cyklisty podél Olšanských hřbitovů.

Dnešním dnem také začíná výstava, která má návrh koncepční studie podrobně představit. Panely, na kterých se mohou občané s plánovanými změnami seznámit, budou umístěné přímo v klíčových místech Vinohradské ulice.

> www.iprpraha.cz/vinohradska
0 komentářů
přidat komentář

Související články