Mies van der Rohe Award 2015 získala filharmonie ve Štětíně

Zdroj
www.miesbcn.com
Vložil
Tisková zpráva
08.05.2015 13:00
Fabrizio Barozzi
Alberto Veiga
Estudio Barozzi Veiga

Po včerejší veřejné prezentaci všech pěti nominovaných staveb na letošní Cenu Miese van der Rohe byl dnes v poledne oznámen vítěz, kterým se stalo barcelonské studio Barozzi Veiga za projekt Nové filharmonie do polského Štětína.



Cena Evropské unie za současnou architekturu je udělovaná od roku 1988 Evropskou komisí a Nadací Miese van der Rohe v Barceloně. Cenu mohou získat stavby, které nejsou starší než dva roky a byly navrženy evropským architektem na území Evropské unie (+ zemí bývalé Jugoslávie a Turecka).
Letošní laureát byl vybírán z celkem 420 staveb navržených místními odborníky ze 36 evropských zemí. O čtrnáctém vítězi rozhodla sedmičlenná komise ve složení Cino Zucchi, Margarita Jover, Lene Tranberg, Peter Wilson, Tony Chapman, Xiangning Li a Hansjörg Mölk.
Zvláštní cenu pro začínající architekty získal barcelonská čtveřice ARQUITECTURA-G za rekonstrukci domu Casa Luz ve španělském Cilleros. Zvláštní cenu pro mladé architekty se v historii podařilo získat již dvěma východoevropským architektům: bevk perović z Lublaně (2007),  Studio UP ze Záhřebu (2009).
Nová filharmonie ve Štětíně byla první stavbou ve východní Evropě, která se dostala do užšího výběru a nakonec se jí podařilo cenu i získat.
Návrh filharmonie od Alberta Veigy a Fabrizia Barozziho vzešel z mezinárodní soutěže uspořádané v roce 2007. Objekt stojící na místě vybombardovaného 'Koncertního domu' byl otevřen na počátku září minulého roku. Hmota složená ze štíhlých vertikálních profilů je zakončená bílou korunou připomínající plachty lodí proplouvajících kolem nedaleké námořní akademie. Vnitřní dispozici utváří jednoduchá kompozice dvou koncertních sálů (velký pro 951 diváků a komorní pro 192 posluchačů) a dvou schodišť (pozvolné široké lineární a rychlé úzké spirálovité). Hlavním cílem byla přehlednost, aby se diváci snadno dostali do sálů, kde zaujme akustický obklad z plátkového zlata.
Nezbývá než našim severním sousedům pogratulovat k vítězství a české scéně držet palce opět za dva roky.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články