Přerov zasype kašnu se sochami Theimera, přemístí je pod hradby

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
16.04.2015 13:20
Přerov

Ivan Theimer, kašna s rostlinnými motivy, konec šedesátých let 20. století (jedno z prvních Theimerových děl); zdroj: prerov.eu
Přerov - Přerovská radnice se rozhodla, že místo rekonstrukce kašnu se sochami u restaurace Haná zasype. Autorem soch je akademický sochař Ivan Theimer. Jde o jedno z jeho prvních děl z konce 60. let minulého století. Náklady na opravu odhadovalo již dříve vedení města na několik milionů korun. Město sice vybralo zhotovitele na rekonstrukci kašny, nakonec však od smlouvy kvůli jejímu porušení odstoupilo. Sochy z kašny budou přemístěny zřejmě pod městské hradby, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

    Padesát let stará kašna u restaurace Haná je v dezolátním stavu. Jedinou chloubou zůstávají Theimerovy sochy symbolizující rostlinné motivy - například makovici, bukvici a malvici. "Dohodli jsme se s jejich autorem, že pro ně najdeme vhodné a reprezentativní místo. Předběžně počítáme s tím, že by měly být přemístěny pod hradby, své místo by mohly mít v blízkosti sochy Neptuna. Toto sám navrhl Ivan Theimer," uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).
    Vanu kašny město zasype. "Poté, co z ní budou odstraněny plastiky, ji chceme nechat zasypat hlínou a zatravnit. Vzhledem k charakteru místa není možno počítat s tím, že by tu měla být klidová zóna s vodotryskem," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.
    Radnice se rovněž rozhodla, že nevybuduje parčík s klidovou zónou za 2,5 milionu korun u pasáže v centru města. Šlo o druhou zakázku na základě jedné smlouvy. Podle vedení města společnost Sates Morava, která měla obě zakázky realizovat, nesdělila radnici svého subdodavatele, čímž porušila smlouvu. ČTK zkouší firmu kontaktovat. Město se proto rozhodlo obě stavby ukončit současně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články