Ve Stromovce přibudou vodní plochy a opraví se povrchy cest

Vložil
ČTK
16.03.2015 21:40
Praha

Praha - V pražském parku Stromovka se už letos začnou budovat další vodní plochy a opraví se povrchy cest pro různé využití. Chystá se také úprava okolí Šlechtovy restaurace, nejprve se ale musí opravit budova. Plány magistrátu s jedním z největších pražských parků ČTK sdělil Dan Frantík, vedoucí oddělení péče o zeleň odboru městské zeleně a odpadového hospodářství pražského magistrátu.

    Ve Stromovce je více než 1,6 hektarů vodních ploch. Letos magistrát plánuje upravit břehy stávajících a začít výstavbu nových rybníků. "Celá centrální část Stromovky byla historicky jeden velký rybník," vysvětlil Frantík. Původní rybník měl asi 20 hektarů.
    Vodní plochy by se měly rozšířit do míst, kde je trávník podmáčený. "Za posledních 15 let byly dvakrát povodně, tak máme zmapovaná místa, kde ještě půl roku po povodni stála voda," dodal. Vzniknout má 1,4 hektarů nových vodních ploch.
    O projektu Praha informovala už v roce 2012, začít se s ním mělo už loni. Nové rybníky budou rozděleny na část rekreační s přístupy k vodě, brouzdališti a vodními prvky, a na část přírodní, která bude sloužit jako klidová plochy pro hnízdění ptáků.
    Úpravy čekají také povrchy některých cest. Nově by se měly oddělit cesty pro pěší a bruslaře. "Chceme je směřovat do obvodové komunikace, která je asfaltová," vysvětlil. Cesty v centrální části by nově měly mít mlatový povrch z drobného přírodního kameniva.
    Příští rok bude kompletně opravená jedna z hlavních cest, která vede od výstaviště přes trať k dětskému hřišti Kaštánek. Protože Pražská plynárenská bude měnit potrubí teplovodu, který pod cestou vede, využije se jejího uzavření k výměně povrchu, ale i laviček a košů a úpravě stromořadí. Podle Frantíka půjde o investici ve výši osmi až devíti milionů korun.
    Největší chystanou investicí bude oprava Šlechtovy restaurace za 150 milionů korun. Podle posledních informací ale letos nezačne, hotová by pak měla být v létě 2017. Památka na přelomu 70. a 80. let vyhořela a od té doby chátrá. Poničila ji také povodeň v roce 2002. Odbor městské zeleně má už připravený projekt na úpravu okolí restaurace po opravě. "Nemá smysl ho dělat, než se opraví, při stavbě by se mohlo poničit," vysvětlil Frantík. Loni radní schválili zpevnění nestabilního svahu nad historickou budovou.
    Stromovka neboli Královská obora je jedním z nejstarších parků v Praze. Založil ho zřejmě v roce 1268 český král Přemysl Otakar II. jako loveckou oboru. Pro veřejnost byl poprvé otevřený v roce 1804.
0 komentářů
přidat komentář

Související články