Odborníci vybírají návrh podoby dominikánského kláštera v Chebu

Vložil
ČTK
10.03.2015 21:10
Cheb

Cheb - Město Cheb s pomocí odborníků vybírá možnou budoucí podobu bývalého dominikánského kláštera. Využilo k tomu architektonickou soutěž společnosti Petra Parléře, která hodnotí 27 návrhů. Klášter v centru Chebu je nyní nevyužívaný a město zvažuje jeho využití pro základní uměleckou školu, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Simona Liptáková.
    "Do soutěže bylo přihlášeno původně 89 návrhů, doručených je však 27. Z těchto pětičlenná komise vybere tři nejzdařilejší," řekl starosta Petr Navrátil (ČSSD).
    Soutěžící měli zpracovat architektonický návrh na revitalizaci dominikánského kláštera s návazností na Jánské náměstí. Cílem soutěže je přizpůsobit prostor historicky hodnotné památky pro potřeby 21. století.
    Dominikánský klášter byl ještě před několika lety kulturním stánkem, ve kterém sídlilo městské Produkční centrum Kamenná. Odehrávaly se v něm koncerty, byly zde zkušebny a podobně. Jenže po dostavbě Kulturního centra Svoboda zůstal objekt prakticky prázdný. Jako nejvhodnější pro využití kláštera se zatím nabízí přesunutí Základní umělecké školy Jindřicha Jindřicha do jeho prostor. Součástí řešení revitalizace kláštera je ale i vhodné dotvoření přilehlé lokality, zejména území Jánského náměstí a ulic Kamenná a Dominikánská.
    Chebská základní umělecká škola je největší městská škola s 960 žáky. Město provoz ZUŠ dotuje ročně asi 700.000 korun. Škola potřebuje rozšířit, přístavba by ale podle odhadů stála zhruba osm milionů korun.
    Rekonstrukce kláštera by mohla stát desítky milionů korun i více. Historicky cenný objekt by ale našel využití a městu by se uvolnily současné prostory umělecké školy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články