Kraj opraví Památník Mohyly míru, odstraní vlhkost a plíseň

Vložil
ČTK
05.03.2015 14:20
Brno

Josef Fanta

Brno - Jihomoravský kraj za více než šest milionů korun opraví Památník Mohyly míru nedaleko obce Prace na Brněnsku, který vznikl na počest obětí bitvy u Slavkova v roce 1805. Rekonstrukce bude mít dvě fáze. Jedna bude řešit vlhkost uvnitř památníku, druhá prasklý strop ve vedlejším objektu muzea, řekl dnes novinářům krajský radní Jiří Němec (KDU-ČSL).

    "V památníku je velká vlhkost a sráží se na stěnách. V minulosti jsme se několikrát snažili tento problém řešit, ale nikdy se to uspokojivě nepodařilo," uvedl Němec. Proto se loni uskutečnil v objektu průzkum, který zhodnotil vlhkostní a teplotní poměry v kapli včetně proudění vzduchu.
    Na základě studie vznikl projekt. "V letošním roce začneme s nápravou neutěšeného stavu. Do výše zhruba tří metrů jsou stěny kaple vlhké a plesnivé, takže musíme nechat omítky otlouct, zdivo vysušit a potom pod novou omítku nainstalovat vyhřívací elektronické články. Ty budou zdi temperovat tak, aby zabránily vlhkosti," řekl Němec.
    Pracovníci prostory znovu omítnou a vymalují. Zároveň se dočkají rekonstrukce i šachty, které sloužily k větrání prostoru a odvodnění Mohyly míru. "Při stavebních úpravách může mít památník omezený provoz," podotkl radní.
    Druhá oprava se týká stropu vedlejšího objektu muzea. "Blízko budovy jsou stromy a kořeny začaly narušovat statiku stavby. Proto popraskal strop," dodal Němec. Kraj chtěl opravy dokončit v letošním roce, kdy je 210. výročí bitvy u Slavkova, avšak termín asi nestihne. "Opravy by však měly být hotové v první půli příštího roku," uzavřel Němec.
0 komentářů
přidat komentář

Související články