Letenská vodárenská věž bude po opravě sloužit dětem

Vložil
ČTK
27.02.2015 16:20
Praha

Praha - Vodárenská věž na Letné bude i po rekonstrukci dále sloužit pro volnočasové aktivity dětí. Souhlasí s tím rada městské části Praha 7. Dům dětí a mládeže zůstane v objektu do poloviny roku a poté po dobu plánované rekonstrukce najde radnice pro zájmové kroužky náhradní prostory. V tiskové právě o tom dnes informoval zástupce starosty Kamil Vavřinec Mareš.

    "Smlouva o smlouvě budoucí, kterou schválila rada, domu dětí garantuje, že se po rekonstrukci do věže vrátí," uvedl místostarosta. Kvůli setrvání zájmových kroužků ve vodárenské věži vloni občanská iniciativa Vodárenská věž dětem! sesbírala pod petici 2520 podpisů.
    Oprava památkově chráněné vodárenské věže za 40 milionů měla začít už vloni na podzim. Nové vedení Prahy 7 ale zvažuje úpravu projektu. Zároveň žádá o finanční pomoc magistrát. Kdy rekonstrukce začne, tak není jasné.
    Podle původního záměru chtěla radnice opravit celý objekt, včetně fasády, rozvodů, vytápění, kanalizace a vzduchotechniky. Oprava měla čekat mimo jiné i historickou pumpu, která je součástí areálu.
    Novorenesanční vodárenská věž byla dokončena v roce 1888 podle projektu architekta Jindřicha Fialky. Stavbu realizovala firma Karel Hübschmann a František Schlaffer. Věž byla součástí vodárenského areálu, který zásoboval vodou horní část Holešovic a Bubenče. Z vodárenského provozu byla vyřazena v roce 1913. Do jejích jednotlivých pater byly následně vestavěny byty pro vodárenské zaměstnance. Později byly v části věže sklady. V sedmdesátých letech byl zbořen podzemní čtyřkomorový válcový vodojem a přečerpávací stanice. Památkově chráněná je věž od roku 1992.
0 komentářů
přidat komentář

Související články