Baugruppe ist super! – doprovodný program

Vložil
Helena Doudová
04.02.2015 18:30
Diskusní panel
6. 2. 2015, 18 h, Galerie Kvalitář

Hosté – Verena von Beckerath (architektka, Berlín), Manfred Kühne (Odbor městského plánování a životního prostředí, Senát města Berlín), Jürgen Patzak-Poor (BARarchitekten), Vladimír Fialka (Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, IPR)

Němečtí architekti a zástupci měst Berlín a Praha se setkají u kulatého stolu nad tématem bytové výstavby. Architektka Verena von Beckerath bude hovořit nejen o osobních zkušenostech s domy baugruppe, ale i o obecnějších otázkách souvisejících s aktuálními trendy v bydlení – například o nových formách sousedství, o proměnách individuálních prostorových potřeb, o aktivizujícím vlivu projektů baugruppe na prostředí města. Tématem diskuse bude podpora berlínského Senátu pro vznik inovativních obytných projektů. Cílem diskuse, stejně jako výstavy „Baugruppe ist super!“, bude zamyslet se nad možnostmi realizace baugruppe staveb v Čechách. Panel je součástí dvacátého jubilea Partnerství měst Praha – Berlín.

Panel bude probíhat v angličtině.

Místa na diskusi jsou již obsazená, pro zájemce bude k dispozici videozáznam na stránkách www.baugruppe.cz.

Zveme na vernisáž 6. 2. 2015 od 19.30 hod. s úvodním slovem náměstka primátorky Matěje Stropnického a ředitelky IPR Prahy Pavly Melkové.
Vstup volný.


Prezentace: Berlín. Individuálně iniciované urbánní projekty a architektonické intervence
19. 2. 2015, 18 h, Galerie Kvalitář

Hosté – Kristien Ring (architektka a kurátorka)

Berlín je považovaný za město, kde je možné volně transformovat prostor, proluky a prázdná místa. Je možné obsadit nevyužitý prostor a naplnit jej novým programem. Kristien Ring, kurátorka a zakladatelka AA Projects, bude na příkladu knihy „SELF MADE CITY” (Jovis, 2013) charakterizovat současnou podobu Berlína a analyzovat potenciál těchto strategií pro trvale udržitelný urbanismus dobudoucna.

Prezentace bude probíhat v angličtině. Prosíme o registraci na vystava@baugruppe.cz.


Baugruppe-Casting
Galerie Kvalitář, 20 – 25 účastníků

Lektoři – ifau (Institut für Angewandte Urbanistik, Berlín)

Jedinečná příležitost realizovat svoji baugruppe! Odpolední workshop zájemců s architekty, jehož cílem bude vysvětlit princip baugruppe a získat nové impulsy pro navrhování domů podle vašich představ, uzpůsobených podmínkám v Praze. Lektoři jsou ifau – Institut für Angewandte Urbanistik, spoluautoři domu „R 50 – cohousing“, který je prezentován na výstavě a byl nominován na Evropskou cenu za současnou architekturu, Cenu Miese van der Rohe 2015.

Kapacita zúčastněných je omezená, datum a čas budou upřesněny. Prosíme o registraci na vystava@baugruppe.cz.


Setkání s kurátory a architekty
Ve vybraných dnech v týdnu (v neděli) budou v galerii přítomni její autoři – kurátoři a architekti, aby odpovídali na otázky návštěvníků. K diskusi se nabízejí témata jako bydlení dnes, individualita a komunita, vystavování architektury a další.

Změny doprovodného programu vyhrazeny.


Kurátoři výstavy

Helena Doudová, Marek Kopeć

Spoluorganizátor projektu
Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy
Vladimír Fialka, Žofie Raimanová

Partneři projektu
Česko-německý fond budoucnosti, Hlavní město Praha, Goethe-Institut v Praze, Nadace české architektury, Ministerstvo kultury České Republiky

Architekti výstavy
Kopeć Dušek Architekti – Marek Kopeć, Ondřej Dušek

PR a fundraising
Jana Doudová

Grafické řešení
Laboratoř – Petr Babák, Richard Rozhoň

Ilustrace
Nikola Giancintová

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články