Nové vedení Pardubic se vrátí k projektu památníku Jana Kašpara

Vložil
ČTK
02.01.2015 10:10
Pardubice

Petr Pinkas

Pardubice - Nové vedení Pardubic chce znovu zvážit výstavbu památníku aviatika Jana Kašpara na třídě Míru. Město již v roce 2013 v soutěži vybralo vítězný návrh, kvůli vysokým nákladům však byl projekt vloni v létě zastupiteli zastaven. Podle primátora Martina Charváta by v centru Pardubic připomínka osobnosti Jana Kašpara být měla, není ale přesvědčen, že vybraný návrh je tím pravým.
    "Ozval se mi autor vítězného projektu s dotazem, zdali nové vedení města uvažuje o realizaci. Sejdu se s ním, vedení města prostuduje všechny dostupné materiály a na základě zvážení všech pro a proti pak zaujmeme stanovisko," sdělil ČTK Charvát.
    Porota v soutěži vybrala jako nejlepší návrh architekta Petra Pinkase v podobě 37 metrů vysokého sloupu s větrným rukávem a návěstidlem. Původní odhad pořízení památníku činil 1,2 milionu korun, kvůli jeho komplikované instalaci se však později zvýšila na 2,7 milionu korun. Sloup by se totiž musel zakotvit až do skalního podloží, které je v hloubce dvanácti metrů.
    Situaci navíc komplikuje současná nákladná úprava třídy Míru, na niž město získalo evropskou dotaci. "V tuto chvíli je třeba už jasné, že k ukotvení onoho pamětního sloupu by musela na třídu Míru najet technika, s jejíž hmotností nově položená dlažba nepočítá," uvedl Charvát.
    Město vydalo za odměny vítězům architektonické soutěže, porotcům, výstavu a katalog 425.300 korun. Za projektovou dokumentaci vítězného návrhu radnice zaplatila 370.000 korun.
    Proti návrhu Petra Pinkase vystoupili v minulosti s peticí místní letci a nelíbil se ani Kašparově životopisci Pavlu Svitákovi. Dali by přednost druhému návrhu, realistické bronzové soše aviatika s obří vrtulí Blériotu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články